Minskā bankomātos sāk beigties skaidrā nauda (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Bankomātos Minskā kļūst arvien grūtāk izņemt skaidro naudu. Kā novērots Baltkrievijas galvaspilsētā, daudzi bankomāti ir tukši, un daudzi cilvēki nav paspējuši samainīt savus Baltkrievijas rubļus pret dolāriem.

Kā vēsta Berlīnē bāzētais medijs “IntelliNews”, atsaucoties uz beļģu žurnālistu Denisu Kazakiču, “Minskas bankomātos faktiski ir beigusies skaidrā nauda. Cilvēkiem ir jāgaida rindās, lai varētu izņemt nelielu daudzumu naudas. Vienīgais veids, kā izņemt lielāku naudas summu ārvalstu valūtā, ir iepriekš pierakstoties bankas filiālē.”

Tiek norādīts, ka Baltkrievijas rubļa kurss ir būtiski krities – to ietekmē protesta akcijas pret autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, kā arī bailes par ekonomisko krīzi.

“Baltkrievijas rubļa kurss ir nokrities līdz 3 rubļiem par vienu dolāru. Pirms dažām dienām kurss bija 2,5 rubļi par dolāru. Daudzi blogeri jau iesaka Lukašenko ar stekiem un trokšņa granātām vērsties nevis pret protestējošajiem, bet gan pret Baltkrievijas rubli,” raksta Baltkrievijas žurnālists Franaks Vjačorka.

Arī banku sektors gatavojas ziņot par trauksmes situāciju. Kā norāda banku eksperti, lielākā daļa Baltkrievijas banku pieredz likviditātes trūkumu un ir pārtraukušas izsniegt kredītus. Daļai biznesu trūkst naudas, jo pēdējo dienu laikā no bankām tika izņemts rekordliels daudzums dolāru.

Tiek pieļauts, ka Lukašenko varētu vērsties pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu izsniegt jaunu aizņēmumu, kas varētu būt ap 1,5 miljardiem dolāru.

Šeit gan jānorāda, ka Baltkrievijas rubļa kurss ir bijis nestabils arī pirms protestiem. Maijā valsts ārvalstu rezerves bija 7,9 miljardi dolāru, kas bija par 1,2% mazāk nekā aprīlī.

Tas ir tikai 2,5 mēnešu importa segums. Ekonomisti ir pārliecināti, ka valstij ir nepieciešams vismaz trīs mēnešu segums, lai saglabātu nacionālās valūtas stabilitāti.

Valūtas rezerves gan tika nostiprinātas jūnijā, kad Finanšu ministrija kotēja 1,25 miljardus dolāru vērtas eiroobligācijas - piecu gadu daļu 500 miljonu dolāru vērtībā ar 6,255% likmi, un 10 gadu daļu 750 miljonu dolāru apmērā ar 6,375% likmi.

No Baltkrievijas rezervēm tikai 4,3 miljardi dolāru ir skaidrā naudā, vēl ir 3 miljardi dolāru vērts zelts un pārējie 1,5 miljardi - dažādi citi aktīvi.

Saskaņā ar dažādām ziņām, protestētāji aktīvi izņem savus uzkrājumus dolāros ne tikai tāpēc, ka ir noraizējušies par devalvāciju, bet arī ar nolūku izdarīt spiedienu uz valsti, sašūpojot finanšu sistēmu. Tādējādi protestētāji vēlas piespiest Lukašenko atkāpties pēc krāpniecības 9.augusta prezidenta vēlēšanās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu