Brīvdienu maršruts ⟩ Senās uguns nakts visā jūras piekrastē (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Sestdien, 29. augustā, visapkārt Baltijas jūrai notiks Senās uguns nakts. Kā ik gadu, arī šoreiz daudzviet ugunskuru kuršanu liedagā papildinās visdažādākie pasākumi. Esam apkopojuši notikumus visā Latvijas piekrastē.

Vecākie rakstiskie dati par ziņu nodošanu ar uguns palīdzību Baltijas jūras reģionā tiek datēti ar vikingu laiku. Tad piekrastē, kuģu ceļu tuvumā darbojās vienota, no atklātas jūras līdz iekšzemei spēkā esoša uzraudzības sistēma. Katram piekrastes ciematam bija jāsniedz savs noteikts ieguldījums ugunskura aizdegšanā un uzturēšanā. Par ziņas nenodošanu draudēja diezgan smags sods.

Senā uguns kuršanas tradīcija no jauna tika iedibināta 1992. gadā Somijas arhipelāga dienvidu daļā. Gadu vēlāk ugunskuri tika kurti arī dažos Igaunijas piekrastes ciemos. Senās uguns aizdegšanas vakaru sāka saukt par Senās uguns nakti.

Mūsdienās Baltijas jūras krastā ugunskuri augusta beigās tiek aizdegti, lai parādītu piejūras tautas vienotību un atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu. Tiek dota zīme par to, ka mēs rūpējamies par jūru un dabu un gadu tūkstošiem pastāvējusī saikne ar jūru nav zudusi. Ugunis tiek aizdegtas arī par tiem, kas uz mūžiem palikuši jūras klēpī.

Senās uguns nakts tradicionāli notiek augusta pēdējā sestdienā.

Pape

Papes Ķoņu ciema Mikjāņu sētā jau sestdienas dienā darbosies sietspiedes meistarklase un keramikas darbnīca. Vakarā lāpu gājiens, uguns šovs un grupas "Stūrī zēvele" koncerts.

Pāvilosta

Jau tradicionāli tiks kurts ugunskurs pludmalē. Šogad to papildinās arī grupas "Oranžās brīvdienas" koncerts stāvlaukumā pie Jūrakmens.

Jūrkalne

Labraga Muižupītes pludmalē notiks Pirts un garšu festivāls. Visas dienas garumā dažādas tematiskas lekcijas, vakarpusē jauno pirtnieku konkurss. Pēc tam jūras krastā uguns rituāls, Julgī Stalte un "Skandinieki" – noskaņu koncerts, muzicēšana un danči.

Kolka

Turpinot aizsākto tradīciju,  Senās uguns nakts pasākums  iesāksies ar 55 km garu stafetes skrējienu «Sirdspuksti jūrai» no Dundagas robežas zīmes līdz Kolkai.

Plkst. 21.00 stafetes skrējiena dalībnieku sagaidīšana un ugunskura iedegšana jūras krastā pie Kolkas tautas nama. Turpat muzicēs arī grupa "Triānas parks".

Staldzene

Šogad Senās uguns nakts kulminācija Staldzenē būs īpašs mākslas darbs - mākslinieka Zigmunda Viļņa veidotā uguns skulptūra. Pasākumu kuplinās dziesminieks Kārlis Kazāks un jauktais koris "Kaiva".

Bērzciems

Plkst. 19:30 atpūtas kompleksā “Mazā kaija” koncertu pie jūras sniegs muzikālā apvienība “Raxtu Raxti”. Koncerta sākums pulksten 19.30.

Engure

Pie Dienvidu mola plkst. 20:30 populārās un akadēmiskās mūzikas koncertu “Visa pasaule ziedos”. Tajā piedalīsies Sabīne Krilova (mecosoprāns), Madara Kalniņa (klavieres), Zane Pakalne (vijole), Aija Linde (alts), Elīza Sestule (čells) un Uģis Upenieks (sitamie instrumenti). Pēc koncerta Ahare fire uguns šovs.

Mērsrags

Uguns tiks iedegta pludmalē pie bākas

Skulte

Jūrmalā pie Lauču akmens 19:30 uzstāsies etnomūziķis Kārlis Ruda Jirgens, ugunskurs tiks iedegts 20:30.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu