Jaunais mācību gads: pedagogi, skolēni un vecāki – neziņā (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Straujiem soļiem tuvojas jaunais mācību gads, bet tas var būtiski atšķirties no visiem iepriekšējiem. Covid-19 otrais vilnis var ieviest mācību procesā un izglītības saturā būtiskas korekcijas. Ar kādām jūtām un domām šo jauno mācību gadu sagaida gan skolēnu vecāki, gan pedagogi?

Trīs bērnu māmiņai Nensijai Eglītei šogad skolas gaitās dodas divi bērni: dēls Kristaps – 4. klasē, meita Emīlija – pirmajā. Viņu īpaši biedē fakts, ka attālināti nāksies mācīties meitai pirmklasniecei.

“Bērns tikai uzsāk mācības, turklāt viņš pat nav redzējis skolotāju… Nu tad noderētu tiešsaistes stundas,” saka bērnu māmiņa.

Ja būs jāmācās attālināti, un šādu iespēju šobrīd patur prātā visi skolēnu vecāki mūsu valstī, nedaudz vieglāk būs ar dēlu ceturtklasnieku, Nensija spriež, bet nu arī ir savas nianses: “Grūtāk bija, jo es pati strādāju no mājām un viņam vajadzēja mācīties, bet mājās ir vairāki datori, tad arī bija vieglāk, un tētis arī daudz palīdzēja. (TV3: Tagad viņš grib iet uz skolu?) Ļoti! Viņš ir sailgojies pēc saviem klasesbiedriem un skolotājiem.”

Tikpat ļoti uz skolu grib iet arī divu bērnu māmiņas Ingas Kalniņas-Saušas vecākais dēls Anrijs, un arī viņa cer, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā ļaus bērniem klātienē mācīties ne tikai septembrī, bet arī turpmāk.

“Mēs esam ļoti priecīgi, ka bērni varēs iet uz skolu un mācīties klātienē, nevis attālināti. Jo tas, protams, bija pārbaudījums kā vecākiem motivēt bērnu, jo klasē bērniem lielāka motivācija mācīties un ir vieglāk: ir skolotājs, ir pārējie bērni. Tur nav variantu. Bet mamma ir mamma, un tētis ir tētis, kuriem var runāt pretī, protams. Un mācīties attālināti, protams, ir grūtāk,” stāsta māmiņa.

Aptaujātie skolotāji ir gatavi dažādiem attīstības scenārijiem, bet tomēr cer, ka būs jāmācās klātienē. Īpaši tas būtu svarīgi sākumskolā, savu viedokli pauž sākumskolas skolotāja Anete Tune, kura pavasarī strādāja ar saviem audzēkņiem attālināti.

“Jo ļoti grūti nolasīt bērnu emocijas. Sākumskolā ir ļoti svarīgi nodibināt šo saikni ar bērniem. Mazliet bija vairāk darba. Darba ritms bija pilnīgi citādāks, bet, jā, mēs labprāt strādājam klātienē, vēlamies arī šogad iespēju robežās strādāt šādi,” 900  sekundes norāda sākumskolas skolotāja.

Nav viegli arī skolu vadībai. Jo neziņa patiešām ir, apliecina Rīgas 64. vidusskolas sākumskolas direktora vietniece Anda Vīksna:

“Jo šī neziņa ir organizatoriskā līmenī, ir jābūt gataviem ļoti mobili kaut ko mainīt ik pa laikam, redzēt, saprast, kur ir šie vājie punkti, lai maksimāli pasargātu mūsu skolēnus.”

Katra izglītības iestāde Latvijā izvēlas savu variantu, lai pēc iespējas harmoniskāk notiktu mācību process: vieni mācīsies klātienē četras dienas un vienu attālināti, citas skolas izvēlējušies tādu variantu, ka 5 darba dienas skolēni mācīsies klātienē, bet nedēļu attālināti. Galvenais esot bērnu un pedagogu veselība un drošība.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu