EM piedāvā 2021.gadā samazināt OIK par 26% (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis piedalās Ekonomikas ministrijas un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" rīkotajā pasākumā "BIM - nākamais solis būvniecības nozares digitalizācijā".
Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis piedalās Ekonomikas ministrijas un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" rīkotajā pasākumā "BIM - nākamais solis būvniecības nozares digitalizācijā". Foto: Edijs Pālens/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā 2021.gadā samazināt obligātā iepirkuma komponenti (OIK) līdz 16,78 eiro par megavatstundu (MWh) līdzšinējo 22,68 eiro par MWh vietā, tādējādi OIK nākamgad samazinātos par 26%, aģentūrai LETA sacīja EM valsts sekretārs Edmunds Valantis.

Viņš informēja, ka Ministru kabinets iepriekš skatījis EM priekšlikumu, ka turpmāk no AS "Latvenergo" saņemtās dividendes tiks novirzītas konkrētam mērķim, proti, enerģētikas jautājumu risināšanai, tostarp OIK problemātikai.

Patlaban plānots, ka "Latvenergo" no 2020.gada peļņas valstij dividendēs izmaksās 74 miljonus eiro, no kuriem 31,5 miljonus eiro plānots novirzīt energoietilpīgo uzņēmumu un mazāk aizsargāto elektroenerģijas lietotāju atbalstam, 1,5 miljonus eiro iecerēts novirzīt valsts enerģētikas pētījumu programmai, bet 1,4 miljonus eiro pētījumam par valsts klimata plānā minēto enerģētikas sadaļu.

Savukārt atlikušo summu - nepilnus 40 miljonus eiro - EM vēlas novirzīt OIK samazināšanai 2021.gadā līdz 16,78 eiro par MWh.

Valantis gan piebilda, ka vēl nav zināms, vai ar minēto summu pietiks, lai samazinātu OIK vēlamajā apjomā, bet netiek izslēgta iespēja nepieciešamos līdzekļus pārdalīt no citām budžeta programmām.

EM vēl detalizēti izstrādā minēto piedāvājumu un drīzumā ar to plāno iepazīstināt valdību.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu