Jauns cēliens "TikTok" sāgā: Ķīnas valdība pieņem jaunus noteikumus (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pekina, iespējams, ir panākusi to, ka video straumēšanas serviss “TikTok” tomēr nevarēs tikt pārdots ASV uzņēmumam, kas ļautu pakalpojumam turpināt darbību ASV, vēsta CNN.

Ķīnas varasiestādes piektdien ir pārskatījušas noteikumus saistībā ar atsevišķu tehnoloģiju vai to pakalpojumu pārdošanu ārvalstu pircējiem. Atjaunotais noteikumu saraksts paredz, ka dažādi ierobežojumi tagad attieksies arī uz datu apstrādes, runas un teksta atpazīšanas tehnoloģijām.

Šis paziņojums nozīmē, ka noteikumi tehnoloģiju pārdošanai citām valstīm ir pārskatīti pirmo reizi kopš 2008. gada. Ķīnas Komerclietu, kā arī Zinātnes un tehnoloģiju ministrija paziņoja, ka izmaiņas noteikumos ir paredzētas, lai “veiksmīgāk kontrolētu tehnoloģiju eksportu un aizsargātu Ķīnas nacionālo drošību”.

Lai arī noteikumos nav lasāms nedz “TikTok”, nedz arī tās īpašnieku “ByteDance” vārds, eksperti norāda, ka jaunie noteikumi paredz, ka “ByteDance” tagad ir nepieciešams prasīt atļauju Ķīnas valdībai, pirms pārdod “TikTok” ārvalstu kompānijām.

Ķīnas valstij piederošā aģentūra “Xinhua” ziņoja, ka revīzija noteikumos noteikti “izmainīs “TikTok” pārdošanas plānus”. “ByteDance” paziņoja, ka zina par jaunajiem noteikumiem un ka kompānija tos stingri ievēros.

Jāatgādina, ka sarunas par “TikTok” pārdošanu sākās pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps draudēja bloķēt “TikTok”. Lai serviss varētu turpināt darbu ASV, tam ir nepieciešams kļūt par amerikāņu uzņēmumam piederošu daļu, respektīvi - “ByteDance” ir jāpārdod lietotne.

Tramps un citi ASV politiķi uzskata, ka “TikTok” apdraud ASV nacionālo drošību. Lietotnes pārstāvji šīs apsūdzības sauc par politizētām.

Lietotnes iegādei jau ir vairāki kandidāti – to vidū “Microsoft” un “Walmart”, kas jau ir iesaistījušies sarunās par potenciālo darījumu. Tehnoloģiju uzņēmums “Oracle” arī ir izrādījis interesi par “TikTok” iegādi.

Pašlaik uz “TikTok” vadību ir izdarīts liels spiediens. Tā rezultātā pagājušajā nedēļā no “TikTok” vadītāja amata atkāpās tā vadītājs Kevins Maiers. Ķīnas veiktās izmaiņas noteikumos pilnīgi noteikti “mainīs arī spēles noteikumus”, tādējādi ievērojami bremzējot “TikTok” pārdošanas procesu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu