Kipras varasiestādes pārbaudīs visus "zelta pasu" izsniegšanas gadījumus (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kipra veiks jaunu, masveidīgu pārbaudi saistībā ar tās izdotajām “zelta pasēm”. Pārbaudē tiks izskatīti visi gadījumi 18 gadu laikā, kad apmaiņā pret investīcijām ir piešķirta Kipras pilsonība.

Kā pārbaudes pamats ir medija “Al Jazeera” pētījums, kurā teikts, ka Kipra pārdevusi pases šaubīgām personām.

Kipras varasiestādes ir gatavas pārbaudīt visas izsniegtās “zelta pases”, kas piešķirtas apmaiņā pret investīcijām ekonomikā kopš šīs programmas sākuma – 2002. gada. Savukārt 2020. gada 31. jūlijā tika mainīti šīs programmas noteikumi, un tagad šīs valsts pilsonību vairs nav tik vienkārši iegūt, sacīja Kipras valdības pārstāvis Kiriakoss Kusioss.

Lai pārbaudītu visus “zelta pasu” izsniegšanas gadījumus, tiks radīta īpaša, neatkarīga komisija, un tās formēšanu ir uzņēmusies Kipras ģenerālprokuratūra. Pēc Kusiosa vārdiem, komisija iegūs “ļoti plašas pilnvaras, lai veiktu izmeklēšanu”.

Pašlaik Kipras valdības mājaslapā teikts, ka Kipras prezidents lūgs ģenerālprokuroru veidot investīciju programmas pārbaudes izmeklēšanas komisiju.

Kipras prezidenta administrācijas preses dienesta ziņojumā teikts, ka “prezidents izteicis nožēlu saistībā ar televīzijas kanāla “Al Jazeera” ziņām”. Augusta beigās “Al Jazeera” publicēja izmeklēšanas rezultātus, kas izdarīti, pamatojoties uz noplūdušiem dokumentiem. Šīs izmeklēšanas sērija nosaukta par “Kipras dokumentiem” (“Cyprus Papers”). “Al Jazeera” vēstīja, ka Kipras “zelta pases” vairāku gadu laikā pirkuši ne tikai godprātīgi, bet arī šaubīgi cilvēki – vairāki desmiti augsta ranga ierēdņi un viņu ģimenes, kā arī notiesāti noziedznieki, cilvēki, kas ir starptautiskā meklēšanā, kā arī politiķi ar augstu “netīrās naudas atmazgāšanas risku”.

Pases cena bija aptuveni 2,5 miljoni eiro. “Al Jazeera” materiālos Kipra tika parādīta kā valsts, kas pārdod noziedzniekiem pases par lielu naudu. Pēc publikācijām Kipras policija ir sākusi savu izmeklēšanu, lai atrastu cilvēku, kurš nodevis slepenos dokumentus žurnālistiem. Valdība pieļauj, ka informācijas noplūde notikusi no parlamenta darbiniekiem.

Iepriekš Kipra jau ir veikusi programmas pārbaudi. Pirmā pārbaude bija attiecināma uz periodu līdz 2018. gadam. 2019. gada novembrī salu valsts varasiestādes nolēma atsaukt 26 izsniegtās “zelta pases”. Kipras avīze “Politis” rakstīja, ka viena no šīm atsauktajām pasēm pieder miljardierim Oļegam Deripaskam. Miljardiera pārstāvis paziņoja, ka šāda informācija neatbilst patiesībai. Februārī tika ziņots, ka Kipras varasiestādes atsaukušas lēmumu par pilsonības piešķiršanu vēl trīs ārzemniekiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu