Omskas mediķis joprojām noliedz, ka Navaļnijs ticis saindēts (14)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Sibīrijas federālā apgabala galvenais toksikologs Aleksandrs Sabajevs iebilst Vācijas atzinumam, ka Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs ticis saindēts.

Sabajevs apgalvo, ka mediķi Omskā esot veikuši analīzes, lai pārbaudītu, vai Navaļnija organismā ir holīnesterāzes inhibitori, taču tādi neesot atrasti. Neesot atrastas arī indes pēdas, teikts Omskas veselības ministrijas publiskotajā Sabajeva paziņojumā.

Sabajevs opozicionāra atrašanos bezsamaņā skaidro ar diētu, alkohola lietošanu vai stresu.

"Pašreizējo situāciju varēja izprovocēt ne tikai diētas, to varēja izprovocēt arī, iespējams, ar alkoholu saistītas pārmērības, par kurām mēs nezinām. To varēja izprovocēt stresa stāvoklis, pārstrādāšanās. To varēja izprovocēt pat temperatūras faktors - pārāk ilga uzturēšanās saulē vai, tieši otrādi, ķermeņa atdzišana," paudis Sabajevs.

"Jebkādi ārēji faktori varēja novest pie straujas stāvokļa pasliktināšanās. Pat banāla brokastu izlaišana."

No Omskas mediķiem iepriekš izskanējušas līdzīgas versijas. Piemēram, Omskas slimnīcas galvenais ārsts Aleksandrs Murahovskis kā ticamāko diagnozi izvirzīja "vielmaiņas traucējumus", vienlaikus divas dienas neļaujot Navaļniju transportēt uz privāto klīniku Vācijā.

Nākamajā dienā pēc saindēšanās Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) direktors Ivans Ždanovs un Navaļnija sieva Jūlija atstāstīja policijas pārstāves sacīto, ka Navaļnija organismā esot atklāta viela, kas bīstama ne tikai viņam pašam, bet arī apkārtējiem, tāpēc transportēt pacientu neesot iespējams. Viela netika nosaukta.

Vēlāk slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Anatolijs Kaļiņičenko paziņojis, ka mediķi neuzskatot, ka Navaļnijs ir saindējies, un ka viņa organismā indes pēdas neesot atrastas.

Taču, kad Navaļnijs tika nogādāts Vācijā, viņam veiktās analīzes uzrādīja "neapšaubāmus pierādījumus", ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas vielu, paziņoja Vācijas valdības runasvīrs Štefens Zeiberts.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu