Aplēsts koronavīrusa radītais kaitējums pasaules ekonomikai (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Koronavīrusa radītais kaitējums pasaules ekonomikai 2025. gadā varētu sasniegt 35 triljonus dolāru. Pasaules ekonomikas atlabšana būs lēnāka, nekā prognozēts iepriekš, un līdz gada beigām valstis saskarsies ar jaunām problēmām, brīdina speciālisti.

Kā norāda aģentūra “Bloomberg”, atsaucoties uz aptaujātajiem ekspertiem, grūtākais šajā gadā nebūt nav aiz muguras, un līdz gada beigām iespējamas jaunas problēmas. Ir skaidrs, ka ekonomiskā atlabšana nebūs tik strauja, kā prognozēts iepriekš, un līdz 2025. gadam koronavīrusa pandēmija būs izmaksājusi 35 triljonus dolāru.

“Pirms gaidām nozīmīgāku ekonomisko atlabšanu, nāksies vakcinēt ļoti daudz cilvēku. Un, lai to izdarītu, ir jāpaiet vēl diezgan ilgam laikam,” sacīja Austrālijas Nacionālās universitātes ekonomikas profesors Vorviks Makkibins.

Vēl šajā gadā pasaules valstis var saskarties ar būtiskām ekonomiskajām problēmām. Ziema ziemeļu puslodē var izprovocēt vēl vienu vīrusa vilni. Savukārt valstu atbalsta programmas pamazām tuvojas beigām. Sasprindzinājums starp ASV un Ķīnu var saasināties, tuvojoties ASV prezidenta vēlēšanām novembrī, kā arī negatīvi ietekmēt biznesu.

“Ekonomikas atjaunošanās impulss šobrīd sāks nedaudz mazināties,” norāda “Pacific Investment Management” pārstāvis Joahims Felss.

“Bloomberg” aptaujātie eksperti norāda, ka viens no bažīgākajiem faktoriem ir tas, ka Ķīnā patērētāji tērē daudz mazāk naudas nekā pirms pandēmijas, bet lielākās bankas paziņojušas par pēdējo 10 gadu laikā lielāko peļņas samazinājumu, kas noticis “slikto” parādu dēļ. Eiropā rūpnīcas cenšas samazināt izdevumus zemā pieprasījuma dēļ, bet zemās cenas slikti ietekmē peļņas rādītājus. Francija un Vācija ir pagarinājušas valsts atbalsta programmas, bet Lielbritānija savu atbalsta programmu plāno slēgt oktobrī, kas miljoniem cilvēku draud ar darba zaudēšanu.

“Statistika rāda ātru atgūšanos otrajā ceturksnī, bet trešajā ceturksnī izaugsme būs lēnāka. Kopumā ekonomiskā aktivitāte joprojām ir ļoti stipri zem ierastā līmeņa. Lai atgrieztos pie agrākajiem rādītājiem, ir nepieciešama vakcīna,” uzskata “Bloomberg” vadošais ekonomists Toms Orliks.

Pozitīvas iezīmes tik tiešām ir vērojamas – valdības dažādiem atbalsta pasākumiem ir veltījušas ap 20 triljoniem dolāru, un daļa programmu ir ļoti veiksmīgas. Piemēram, ASV augustā bezdarbs ļoti strauji samazinājās, bet īpašumu tirgus sāka pieaugt.

Pakāpeniski atjaunojas arī Ķīnas ekonomika, ko optimisti sauc par “ceļvedi, kā rīkoties pārējai pasaulei”. Arī Vācijas rūpniecības apjomi sāk ievērojami atgūties.

“Fondu tirgus jomā mums ir jāskatās tālāk par dažādiem kritumiem. Ilgtermiņa perspektīvas patēriņa jomā nav tik labas, taču no investīciju un ekonomikas izaugsmes viedokļa skatoties, varbūt tik slikti nemaz nav,” norāda “Citigroup” ekonomiste Ketrīna Manna.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu