Plūdi draud izpostīt Sudānas antīkās piramīdas  (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc spēcīgajām lietusgāzēm, kuru rezultātā applūdusi Nīla, Sudānas varas iestādes cenšas glābt valsts antīkās piramīdas.

Kā vestīts izdevumā “AFP”, glābēji apkārt piramīdām ir uzbūvējuši smilšu maisu sienas un ar sūkņiem cenšas aizvākt ūdeni, kas varētu sapostīt vairāk nekā 2300 gadu seno piramīdu drupas.

Plūdos visā valstī gājuši bojā jau teju 100, bet bez pajumtes palikuši tūkstošiem cilvēku.

Lai arī Nīla no krastiem iziet ik gadu, un zemnieki uz to paļaujas, jo tā var veidoties jaunas auglīgas teritorijas, tomēr plūdu plašums šogad ir ļoti neparasts.

Foto: Reuters/ScanPix

“Plūdi nekad nebija skāruši šo vietu. Situācija tiek kontrolēta, tomēr, ja Nīlas ūdens līmenis turpinās pieaugt, veiktie pasākumi var nebūt pietiekami,” stāstīja arheologs Marks Mailots.

UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļautās piramīdas reiz bija Kuša valsts daļa un parasti atradās 500 metru no Nīlas krastiem. Šajā vietā atrodas simtiem arheoloģisko izrakumu vietu.

Foto: AP/Scanpix

Plūdu radīto postījumu dēļ visā valstī valdība uz trīs mēnešiem izsludinājusi ārkārtas stāvokli. Plūdi skāruši vairāk nekā 500 tūkstošus valsts iedzīvotāju, no kuriem bojā gājuši 99.

Nīlas ūdens līmenis ir pacēlies līdz 17,57 metriem, kas ir augstākais līmenis kopš mērījumu sākšanas vairāk nekā pirms gadsimta.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu