Bankas mācās strādāt pa jaunam - pēc risku novērtējumā balstītas pieejas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas komercbankas patlaban vēl mācās strādāt pēc risku novērtējumā balstītas pieejas, trešdien Finanšu nozares asociācijas rīkotajā diskusijā "Finanšu nozares nākotne - dzīve pēc kapitālā remonta" sacīja Finanšu nozares asociācija valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

"Bankām vēl jāmācās, kā jēgpilni piemērot normatīvo aktu prasības attiecībā uz klientiem. Bankas patlaban iet prom no noteikumos balstītas pieejas uz risku novērtējumā balstītu pieeju," sacīja Bajāre.

Asociācijas vadītāja skaidroja, ka bankām jāiemācās saprast riskus un tos novērtēt, kā arī jāveic klientu segmentēšana.

Klientiem ar zemākiem riskiem tiek piemēroti vieni nosacījumi, bet klientiem ar augstākiem riskiem - citi nosacījumi.

"Bankas vēl tikai mācās strādāt pēc šiem principiem. Joprojām valda diezgan liela piesardzība, jo daudzas bankas ir saņēmušas sodus par konkrētām kļūdām," sacīja Bajāre.

"Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā un Finanšu nozares asociācijas padomes priekšsēdētājas vietnieks Reinis Rubenis pauda, ka arī daudzi uzņēmumi jau ir sapratuši, ko drīkst un ko nedrīkst darīt.

"Tiem, kas ir sapratuši, sadarbība ar bankām veidojas labi. Tie, kas nesaprot vai negrib saprast, lai finansējumu meklē kaut kur citur, nevis Latvijas komercbankās," sacīja Rubenis.

"Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons piebilda, ka attīrīšanās no nevēlamiem klientiem vēl nav pagātne un vēl ir jāpaiet vienam līdz diviem gadiem, lai bankas pilnībā pārietu uz riskos bāzētu pieeju, bet klienti pilnībā saprastu, ko bankas no viņiem prasa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu