Interviju ieraksti: Tramps jau februārī apzinājās Covid-19 nopietnību, bet publiski to neatzina (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps jau februārī apzinājās, ka Covid-19 ir bīstamāka slimība par gripu, taču publiski attēloja situāciju kā mazāk nopietnu. Tramps pats to intervijā atzinis žurnālistam Bobam Vudvordam, kurš publiskojis audioierakstu.

Vudvords ir žurnālists, kurš 70. gados kopā ar Karlu Bernšteinu atklāja Votergeitas skandālu.

Laikā no pagājušā gada decembra līdz šā gada jūlijam Vudvords 18 reizes intervēja Trampu savai gaidāmajai grāmatai par pašreizējo ASV administrāciju.

Vēl pirms februāra beigās ASV tika atklāts pirmais nāves gadījums no Covid-19, Tramps vienā no intervijām sacīja, ka vīruss esot "nāvīga lieta". Savukārt martā notikušā intervijā Tramps norāda, ka gribot iztēlot situāciju kā mazāk nopietnu, jo nevēlas "sēt paniku".

Kopš pandēmijas sākuma ASV saslimuši 6,3 miljoni cilvēku, bet miruši - vairāk nekā 190 000. 

"Tas izplatās gaisā," Tramps 7. februārī teica Vudvordam. "Tu vienkārši ieelpo gaisu, un tā tas tiek pārnēsāts."

"Tas ir ļoti āķīgs. Tas ir ļoti delikāts. Tas ir arī nāvējošāks pat par smagajiem gripas paveidiem," saka Tramps.

Tajā pašā mēnesī Tramps savos publiskajos izteikumos solīja, ka uzliesmojums "tiek kontrolēts" un ka gadījumu skaits drīz nokritīsies līdz nullei. Viņš arī publiski pauda, ka gripa esot bīstamāka par Covid-19, norāda raidorganizācija BBC.

19.martā, dažas dienas pēc nacionālās ārkārtas situācijas izsludināšanas ASV, Tramps Vudvordam sacīja: "Es vienmēr esmu gribējis [parādīt situāciju] kā mazāk nopietnu. Man joprojām patīk mazināt tās nozīmību, jo es nevēlos sēt  paniku."

Reaģējot uz Vudvorda interviju fragmentu publiskošanu, Tramps trešdien sacīja, ka neesot vēlējies, lai cilvēki baidās.

"Es negribēju sēt  paniku, kā jūs sakāt, un es pavisam noteikti nevēlējos novest šo valsti vai visu pasauli līdz histērijai."

Tramps, kurš kandidē novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, Vudvorda grāmatu nodēvējis par "politisku uzbrukumu".

Vudvords, kurš pievērsies ASV prezidentu aprakstīšanai, 2018.gadā izdeva grāmatu "Fear" ("Bailes"), kurā Tramps bija atspoguļots neglaimojošā gaismā. Šomēnes iznāks viņa otrā grāmata par Trampu, kurai dots nosaukums "Rage" ("Niknums").

Pēc interviju fragmentu iznākšanas Vudvords izpelnījies kritiku par to, ka publicējis tos tikai īsi pirms grāmatas iznākšanas, bet, ja tas būtu izdarīts pandēmijas sākumā, tad varbūt ASV būtu notikusi sekmīgāka cīņa ar jauno koronavīrusu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu