Baidens: Trampa nevērība iegrūda ASV recesijā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV demokrātu prezidenta amata kandidāts Džo Baidens trešdien, uzrunājot strādniekus vienā no prezidenta vēlēšanu svārstīgajiem štatiem - Mičiganā -, brīdināja, ka prezidenta Donalda Trampa nevērība Covid-19 krīzes apstākļos iegrūdusi valsti recesijā.

Trampa rīcības dēļ "mūsu ekonomika strauji pasliktinājās", sacīja Baidens, kad martā un aprīlī darbu zaudēja vairāki desmiti miljonu, un pagaidām darbu atguvusi mazāk nekā puse.

"Šo recesiju radīja Donalda Trampa nevērība, un tas nozīmē, ka viņš šim darbam nav piemērots," runājot Vorenā, netālu no Detroitas, sacīja bijušais ASV viceprezidents.

"Cik daudzām ģimenēm trūkst tuvinieku pie vakariņu galda viņa kļūdu dēļ," vaicāja Baidens, norādot, ka ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 19 000.

"Tā ir pienākumu nepildīšana. Tas ir apkaunojums," sacīja Baidens.

Bijušais viceprezidents valsts mēroga aptaujās apsteidz Trampu, un prezidenta vērtējums vēlētāju acīs īpaši krities pandēmijas dēļ.

Tomēr ekonomika ir viena no Trampa spēcīgākajām kārtīm, vēlētājiem valstī kopumā un arī izšķirošajos svārstīgajos štatos norādot, ka viņi kontroli pār tautsaimniecību labāk uztic Trampam, nevis Baidenam.

Demokrātu veterāns iepazīstināja arī ar diviem jauniem elementiem savā ekonomikas atveseļošanas plānā, paredzot nodokļu sodus uzņēmumiem, kas darba vietas pārcels uz ārzemēm, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas ASV, kā arī paredzot nodokļu kredītu "Ražots Amerikā" 10% apjomā uzņēmumiem, kas investē ASV rūpnīcās un uzņēmumos.

2016.gada vēlēšanās Tramps izcīnīja uzvaru Mičiganā, kas par demokrātiem bija balsojusi iepriekšējās sešās prezidenta vēlēšanās.

Iepriekšējā vēlēšanu kampaņā Tramps cita starpā solīja, ka grūtību māktajos industriālajos štatos panāks rūpniecības daba vietu atgriešanos.

Baidens enerģiski cenšas šo naratīvu apstrīdēt un izcīnīt strādnieku balsis "rūsas joslas" štatos, kur Tramps guva uzvaru 2016.gadā, arī Pensilvānijā un Ohaio - reģionos ar lielu, bet sarūkošu industriālo bāzi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu