Lāzertehnoloģijas – inovatīvs instruments mūsdienīgai un efektīvai uzņēmējdarbībai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Lāzers ir elektroniski optiska sistēma, kuras darbības rezultātā tiek radīts mākslīgs, koherents elektromagnētiskais starojums, jāpiebilst, ka stara ģenerēšanas un apstrādes procesi ir pakļauti lielam riskam, it īpaši, ja darbības veic personas bez nepieciešamās kvalifikācijas, raksta Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas vadošais pētnieks Ļubomirs Lazovs un profesors Edmunds Teirumnieks.

Pats termins "lāzers" ir radies no angļu valodas vārdu salikuma Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kā akronīms “LASER” (tulkojot latviešu valodā - gaismas pastiprināšana, izmantojot inducēto starojumu).

Mūsdienās lāzeri ir kļuvuši par augstas veiktspējas instrumentiem ar daudzveidīgu pielietojumu rūpniecībā, pētniecībā, medicīnā, militārajā jomā un citās nozarēs. Lāzeri ir viegli integrējami esošajās ražošanas līnijās un tiem ir salīdzinoši zemas ekspluatācijas izmaksas. Lāzeru izmantošanas galvenās priekšrocības ir to augstā precizitāte, ātrdarbība, lokāla iedarbība uz materiālu, bezkontakta apstrāde, kas mazina tehnoloģisko detaļu mehānisko nodilumu.

Lāzertehnoloģijas pēdējās desmitgadēs ir strauji un dinamiski attīstījušās. Lāzersistēmu tirgus analīze un eksperti norāda, ka tuvākajā nākotnē ir prognozējams pieprasījuma pieaugums. Lāzertenoloģiju plašu izmantošanu praktiskos nolūkos sekmē lāzera starojuma specifiskās īpašības, piemēram, augsta koherence, monohromatisms, spēja sasniegt augstu enerģijas blīvumu (attiecīgi jaudu) apstrādes zonā.

Viena no šīm tehnoloģijām ir lāzermarķēšana. Tā arvien vairāk paplašina savas pozīcijas kā inovatīva un daudzsološa marķēšanas metode. Marķēšana ir svarīgs process mūsdienu ražošanā. Tirgus prasības un Eiropas standarti nepieļauj nemarķētu produktu ražošanu.

Lāzermarķēšanu bieži izmanto, lai nodrošinātu produktu izsekojamību, kvalitātes kontroli un procesa uzlabošanu. Identificējot katru detaļu ražošanas līnijas sākumā, katrā ražošanas posmā var izmantot svītrkodu lasītājus, lai skenētu identifikatorus. Tas ļauj izsekot detaļām no ražošanas procesa sākuma līdz beigām.

Kvalitātes kontrolei un procesa uzlabošana tas ļauj saglabāt svarīgu, katrai detaļai raksturīgu informāciju datu bāzē. Visizplatītākās detaļu identifikācijas formas ir datu matricas kodi, QR kodi un burtu-ciparu sērijas numuri. Lāzermarķēšana tiek plaši izmantota autobūvē, kuģu būvē, militārajā sfērā, aviācijā, elektronikā, medicīnas izstrādājumiem, mājsaimniecības izstrādājumiem, reklāmā un daudzās citās jomās.

Lāzeru izmantošana rūpniecībā pēdējās desmitgadēs ir sekmējusi lāzergriešanas tehnoloģiju strauju attīstību. Mūsdienās tā ir vispāratzīta, inovatīva un ļoti efektīva tehnoloģija daudzās ražotnēs. Lāzergriešanas tehnoloģijas ir kļuvušas ne vien efektīvākas un pieejamākas kā agrākos gados, bet arī optimāla alternatīva tradicionālajām ražošanas sistēmām, tādām kā štancēšana un mehāniskās preses.

Lāzergriešanai ir rasts vairāk izmantošanas iespēju kā jebkad agrāk. Biezu metāla plākšņu un plānu lokšņu lāzergriešana ir kļuvusi par ierastu praksi, kas ir vienlīdz populāra arī lielos ražošanas uzņēmumos. Lāzergriešana mūsdienās tiek izmantota masveida ražošanā visos lokšņu metāla ražošanas segmentos autobūvē, aviācijā, mašīnbūvē, kuģu būvē un elektronikas rūpniecībā.

Jāatzīmē, ka viens no pirmajiem lāzeru tehnoloģiskiem pielietojumiem bija lāzerurbšana. Profesors Hercaigers pirmais izmantoja lāzerurbšanu industrijā, konkrēti pulksteņu ražošanā Šveicē. Ar lāzeriem ir iespējams veikt kā ļoti cietu, tā arī ļoti trauslu materiālu urbšanu, iegūstot ideālus urbumus, jo bezkontakta urbšana nerada spiedienu uz materiālu.

Visbiežāk lāzerurbšanu izmanto urbumu veikšanai ar diametru 0,2 – 1,2 mm, bet ir iespējams arī veidot urbumus ar daudz mazāku un lielāku diametru. Daudzos gadījumos lāzerurbšana ir ātrāka, precīzāka un ekonomiski izdevīgāka par citām metodēm. Dažādu materiālu urbšanai (metāli, keramika, polimēri, plastmasas, kompozītmateriāli, pusvadītāji, safīri, dimanti, stikls, akmens, koks u.c.) var būt nepieciešami dažādi lāzeri.

Lāzersistēmu pielietošana ir notiek arī citos tehnoloģiskajos procesos – lāzerrūdīšana, lāzermetināšana, lāzergravēšanā u.c. Mūsdienās lāzertehnoloģijas pārliecinoši ieņem savu vietu dizainā, ādas apstrādē un tekstilrūpniecībā, pārtikas rūpniecībā un daudzās citās jomās. Integrējot IT risinājumus lāzerapstrādes procesos, ir iespējams tos optimizēt un automatizēt. Lāzersistēmu automatizēta vadība nodrošina uzņēmējiem vairāk brīvā laika citu svarīgu darbu veikšanai.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotā Iespēju festivāla “Uzņēmēju dienas Latgalē 2020” laikā 25. septembrī norisināsies Biznesa forums, kura ietvaros Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas vadošais pētnieks Dr.sc.ing. Ļubomirs Lazovs prezentēs veikto pētījumu, kā uzņēmējdarbībā veiksmīgi izmantot inovatīvas lāzertehnoloģijas un piedalīties ekspertu diskusijā par to, kā tehnoloģijas uzņēmējdarbībā var palīdzēt, veicinot produktivitāti un to, kādēļ tās vispār ir nepieciešamas.

Visiem interesentiem ir iespēja apmeklēt ekspertu diskusijas klātienē vai skatīties tiešraidē portālā TVNET. Pilna foruma programma un iespēja reģistrēties dalībai šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu