Kia XCeed ar štepseli sānos. Ko tas spēj un cik maksā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Visi zina, ka īsti elektromobiļi pagaidām ir dikti dārgi. Savukārt par tiem daudz lētākie hibrīdi vairāk tērē benzīnu nekā elektrību. Ir jau vēl zelta vidusceļš - spraudņa tipa jeb plug in hibrīdi, saīsināti saukti par PHEV. Tie spēj pārvietoties gan ar tīru elektrību, gan degvielu, gan abiem kopā.

Tie arī nav nekādi lētie, tomēr šad un tad parādās automašīnas, kas ar laiku varētu kļūt pirktākas. Šoreiz TV Auto ziņas testē vienu tādu auto. Tas ir Kia XCeed plug-in hibrīds.

Šis Kia modelis laikam gan prasa tuvākus paskaidrojumus.

Kompaktais un dizainā veiksmīgais krosovers pie mums nav diez cik iedzīvojies, jo Latvijas autobraucēji nenovērtēja ideju par zemāku, šaurāku un smukāku Ceed par Kia Sportage cenu.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tomēr Sportage pie štepseļa sānos tā arī nav ticis, kamēr XCeed - gan. Atverot vāciņu vadītāja pusē, atrodas ligzda, kas der gan mājas, gan sienas kastes jeb wallbox vadiem, gan arī e-mobi kastes 43 kilovatu kabelim. 

Pēc papīriem Kia XCeed PHEV jauda ir tikai 105 zirgspēki, Paātrinājums arī nekas tāds, 11 sekundes līdz simtam. Bet subjektīvi skatoties, mašīna paātrinās un brauc ļoti pieklājīgi. Tas tāpēc, ka Kia kautrīgi slēpj automašīnas pilno jeb sistēmas jaudu. Kopā ar 45 kilovatu elektromotoru tā ir jau 141 zirgspēks, kas caur sešpakāpju divsajūgu transmisiju tiek nogādāti priekšējiem riteņiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sportā var pat uzspolēt! 

Kia XCeed jau no dabas ir paaugstināts klīrenss, kam gan drīzāk ir dekoratīva vērtība izteikto virsbūves pārkaru dēļ. Taču iebraukt sēņu mežā ar tādu hibrīdu var - aiz saknēm neķersies un apgrieziena rādiuss arī ir negaidīti mazs.

Ar elektrību vien XCeed var veikt līdz pat 58 kilometrus, bet degvielas patēriņš, kamēr vien baterijā kaut kas ir, ir kāds nu pienākas modernam plug-in hibrīdam - 1,7 litri uz 100 km. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ja mēs dzīvotu Nīderlandē, tad viss būtu brīnišķīgi. Valsts mums iemaksātu kādus 8000 un mēs dzīvotu ļoti labi. Latvijā pirkt šādu automašīnu par 40 000 eiro ir maķenīt pāragri.

Viss var mainīties pēc gada, kad stāsies spēkā jaunais iepirkumu likums, kas paģērēs valsts un pašvaldību iestādēm iegādāties noteiktu skaitu nulles emisijas vai vismaz zemu izmešu transportlīdzekļus.

Tad XCeed PHEV ar saviem 38 gramiem CO2 uz kilometru var kļūt par pieprasītu modeli.

Kia Xceed PHEV

+ bagātīgs aprīkojums

+ atzīstama dinamika

+ 58 km EV sniedzamība

- pārspīlēti stingra stūre

- savdabīgi piekares iestatījumi

- cena

Tehniskie dati

Dzinējs: 1580 ccm R4 + AC

Jauda: 141 ZS

Paātrinājums: 11

Patēriņš: 1,7

CO2: 38

Cena: 39 990 eiro

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu