Ministrija: Pēdējos gados būtiski auguši jaunaudžu kopšanas apmēri privātajos mežos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Pēdējos gados Latvijā ir būtiski auguši jaunaudžu kopšanas apmēri privātajos mežos, atzina Zemkopības ministrijas (ZM) Meža resursu un medību nodaļas vadītāja Rita Benta.

Viņa norādīja, ka, pēc Valsts meža dienesta apkopotajiem datiem, 2019.gadā jaunaudžu kopšana valstī kopā veikta 67 900 hektāru platībā, tostarp valsts mežā - 34 300 hektāru platībā, bet pārējo īpašnieku mežos - 33 600 hektāru platībā. Visvairāk koptas bērzu (33%), egļu (32%) un priežu (21%) jaunaudzes, pārējo kopto koku sugu jaunaudzēm veidojot 14%.

Benta uzsvēra, ka vēl 2010.gadā pārējo īpašnieku mežos jaunaudžu kopšana tika veikta vien 11 700 hektāru platībā.

Vienlaikus viņa minēja, Latvijā privātie meži nozīmīgi atšķiras no valsts mežiem pēc valdošās koku sugas, piemēram, ja valsts mežos priede kā valdošā suga veido 47%, tad pārējo īpašnieku mežos šī koku suga veido 20%, savukārt baltalksnis valsts mežos veido vien 1%, kamēr pārējo īpašnieku mežos - 14%. 

Tāpat Benta akcentēja, ka Latvijā meža apsaimniekošanā tiek ievēroti ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, sabalansējot meža ekonomisko, sociālo un vides aizsardzības lomu. Tas attiecas arī uz privātā meža apsaimniekošanu.

Viņa izcēla, lai visā Latvijas mežā nākotnē veidotu kvalitatīvāku, ražīgākas un vitāli noturīgākas mežaudzes, kas piesaistītu vairāk CO2, ZM sagatavojusi un iesniegusi Valsts kancelejā priekšlikumus grozījumiem normatīvos par koku ciršanu un meža atjaunošanu. Sagatavotajos grozījumos ir ietverts nosacījums, ka pēc koku ciršanas galvenajā cirtē pēc caurmēra, mežs jāatjauno, stādot vai sējot ar augstvērtīgu meža reproduktīvo materiālu.

Latvijā mežs aizņem 3,412 miljonus hektāru un klāj 53% valsts teritorijas. Apmēram puse mežu pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu