Koronavīruss un tropiskā vētra "ķērušies klāt" naftas cenām

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pirmdien kārtējo cenu kritumu koronavīrusa pandēmijas dēļ piedzīvojušas naftas cenas. Tas noticis tādēļ, ka ievērojami krities naftas pieprasījums visā pasaulē. Turklāt pieprasījuma samazināšanos ir radījis arī tāds faktors kā tropiskā vētra Meksikas līcī, vēsta “Reuters”.

“Brent” markas fjūčersi samazinājušies par 1,6% līdz 42,46 dolāriem par barelu, bet WTI markas nafta – līdz 40,39 dolāriem par barelu.

“Šajos apstākļos ir grūti iedomāties situāciju, kad pieaug pieprasījums pēc naftas. Saslimšanas gadījumu skaits ar Covid-19 strauji aug Francijā, Spānijā, Lielbritānijā. Turklāt ASV izteiktas bažas, ka jārēķinās ar vēl vismaz vienu apgrūtinātu rudens – ziemas ciklu,” norādīja naftas tirgus analītiķis Edvards Moija.

Tajā pašā laikā kompānija “Royal Dutch Shell Plc” ir apturējusi naftas ieguvi un sākusi evakuēt darbiniekus no platformas Meksikas līcī. Pēc ASV Nacionālā viesuļvētru centra datiem, tropiskā vētra “Beta” tuvojas ASV piekrastei un, visticamāk, atnesīs lielus nokrišņus un spēcīgu vētru Teksasas un Luiziānas štatā.

“Barclays Commodities Research” gan ir paaugstinājusi naftas cenas prognozi 2020. gadam norādot, ka pieprasījums pēc naftas potenciāli līdz gada beigām atjaunosies.

Tiek prognozēts, ka “Brent” markas jēlnafta gada beigās maksās 43 dolārus par barelu, bet WTI markas jēlnafta – 39 dolārus par barelu. 2021. gadā gaidāms naftas cenu kāpums par vidēji desmit dolāriem uz barelu naftas.

Pagājušajā nedēļā Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) un sabiedroto valstis paziņoja, ka tiks pieņemti jaunas sankcijas pret tiem organizācijas locekļiem, kas neievēro naftas ieguves samazināšanas politiku, tādējādi traucējot atjaunot normālu tirgus darbību pēc koronavīrusa pandēmijas izraisītā krituma.

Starptautiskā reitingu aģentūra “Fitch Ratings” gan ir samazinājusi naftas cenas prognozi 2022. gadam un ilgtermiņa prognozes markām “Brent” un WTI.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu