Pašu vaina: mājas tehnika, kuru ar laiku sabojājam (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dažkārt elektroierīces un sadzīves tehnika lūst un plīst ražotāja vainas dēļ, taču lielā mērā tehnika saiet uz “īso” pašu neapdomīgas rīcības rezultātā.  

Elektropreču iegāde nereti ir nozīmīga un dārga investīcija, tāpēc brīži, kad kaut kas noiet greizi, sagādā ne mazums galvassāpju. Iegādājoties dārgu veļasmašīnu vai datoru, vēlamies, lai šī tehnika darbotos pēc iespējas ilgāk, taču reizēm paši saīsinām tās mūža ilgumu, ziņo portāls “Fox”. Lūk, kļūdas, kuru dēļ paši sabojājam savas elektroierīces vai sadzīves tehniku.

Klēpjdators

Sākotnēji dators darbojas nevainojami, bet tad pēkšņi sāk kļūt arvien lēnāks un lēnāks, visbeidzot ik pa laikam “iesalst”. Izrādās, ka klēpjdatoru ilgdzīvošanas noslēpums ir to izslēgšana vismaz reizi dienā. Nereti klēpjdatorus cilvēki nemaz neizslēdz, bet gan vienkārši aizver, tādējādi ieslēdzot datoram miega režīmu. Savukārt, ja tas tiks izslēgts pareizi, slēdzoties ārā vai iekšā, datorā automātiski tiks lejupielādēti uzlabojumi vai atjauninājumi. Ja datora operētājsistēma tiks regulāri atjaunināta, tā darbosies ātrāk un bez aizķeršanās.

Vēl viens būtisks klupšanas akmens ir antivīrusu programmu neizmantošana. Iespējams, ka datoru lēnāku padara datorvīrusi, kuri netiek konstatēti līdz brīdim, kad dators kļūst pavisam lēns un tiek nodots labošanai servisā.  

Viedtālrunis

Pastāv neskaitāmi faktori, kas liek viedtālrunim ātrāk izlādēties. Dažos gadījumos baterijas izturību krietni saīsina neskaitāmās lejupielādētās programmas, viedtālruņa lietošanas ilgums vai ekrāna spilgtuma uzstādījumi, taču visbiežāk pie vainas ir pašu ieradums atstāt tālruni lādēties uz visu nakti. Brīdī, kad baterija ir pilnībā uzlādēta, bet ierīce turpina uzlādes procesu, viedtālrunis vai arī planšete pārkarst, sabojājot bateriju. Arī karstās vasaras dienās viedtālruņus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt uz galdiem, palodzēm vai citām vietām, kuras apspīd saules stari.   

Veļasmašīna un žāvētājs

Ikvienam ir gadījies piepildīt veļasmašīnu tik pilnu ar apģērbu, ka tās durvis ir jāaizver ar piepūli. Šāda darbība ir būtiska lietošanas kļūda, kuras dēļ veļasmašīnas vai žāvētāja mehānismi paātrināti deldējas. Katra šāda mazgāšanas reize krietni saīsina veļasmašīnas vai žāvētāja mūžu.

Vēl daži mēdz grēkot, pievienojot veļas mazgāšanas līdzekli vairāk nekā nepieciešams. Ja veļasmašīnas tvertnē ir ielikts nedaudz vairāk apģērba, dažkārt var šķist pat loģiski pievienot papildu mazgāšanas želeju vai pulveri, taču šāda darbība paildzina skalošanas ciklu.

Putekļusūcējs

Saprotams, ka putekļusūcēja filtra iztīrīšana nav nekas patīkams, taču tā darbināšana, kad sūcējs jau pārpildīts, ne tikai samazina tehnikas efektivitāti, bet arī saīsina tās mūža ilgumu. Tāpat putekļu sūcēja kalpošanas ilgumu var saīsināt nepiemērotu priekšmetu sūkšana, kā, piemēram, lielākas stikla lauskas, pelni, šķidrumi, augsne, mati vai sīki papīra gabali.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu