Vai mazgāšanas līdzekļiem ir derīguma termiņš?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ikdienā derīguma termiņus rūpīgi ievērojam pārtikas produktiem vai kosmētikai, bet tīrīšanas līdzekļus reti kurš uzskatīs par vajadzīgu izlietot attiecīgā laika posmā. Tomēr arī šiem produktiem ir noteikts derīguma termiņš.

Varētu šķist pārsteidzoši, ka tīrīšanas līdzekļi ir jāizlieto noteiktā laika posmā – tos nedrīkst glabāt mūžīgi. Pēc konkrēta laika tie vai nu izreaģē un kļūst neefektīvi, vai pat sabojājas un var nodarīt kaitējumu konkrētām mēbeļu virsmām, vēsta “Reader’s Digest”.

Ūdeņraža pārskābe

Šī viela ir ne tikai populārs tīrīšanas līdzeklis, bet arī ārīgi lietojams medikaments. Neatvērtā pudelītē ūdeņraža pārskābes derīguma termiņš ir trīs gadi, bet, tiklīdz tā tiek atvērta, līdzekļa derīguma termiņš acumirklī sarūk līdz sešiem mēnešiem. Pēc tam ūdeņraža pārskābe izreaģē un vairs nav tik efektīva.

Roku dezinfekcijas līdzeklis

Jebkurš roku dezinfekcijas līdzeklis ir derīgs no diviem līdz trim gadiem – pēcāk līdzeklī esošā spirta koncentrācija sarūk zem 60 procentiem, kas nozīmē, ka šāds līdzeklis vairs nespēj iznīcināt vīrusu patogēnus.

Dezinfekcijas salvetes

Šajā pandēmijas laikā līdz ar roku dezinfekcijas līdzekļiem ārkārtīgi pieprasītas ir kļuvušas dezinfekcijas salvetes. Arī šis produkts nebūs efektīvs ilgi – neatvērtā iepakojumā dezinfekcijas salvešu derīguma termiņš ir divi gadi, bet pēc atvēršanas tās ir jēga lietot tikai vienu gadu. Pēcāk notiek tas pats process, kas roku dezinfekcijas līdzekļiem, proti, tajās esošā spirta koncentrācija sarūk un tas vairs neiznīcina kaitīgos mikroorganismus.

Trauku ziepes

Pārsteidzošā kārtā trauku ziepēm ir visai īss derīguma termiņš – pēc atvēršanas tās ir jāizlieto 12 līdz 18 mēnešu laikā. Šajā laikā līdzeklī esošās vielas izreaģē un zūd attaukojošās īpašības.

Balinātājs

Varētu domāt, ka balinātājs vannasistabas skapītī var glabāties gadiem, tomēr šim līdzeklim ir gaužām īss mūžs. Šis produkts satur daudz aktīvo vielu, kas samērā īsā laika posmā oksidējas, un līdzeklis kļūst neefektīvs. Neatvērta balinātāja pudele var glabāties tikai gadu, bet, tiklīdz tā ir atvērta, tās mūža ilgums ir vien seši mēneši.

Veļas ziepes

Arī cietajām veļas ziepēm ir derīguma termiņš – tās drīkst glabāt trīs gadus. Pēcāk šis līdzeklis izžūst un izreaģē, tādējādi zaudējot attīrošās īpašības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu