1990. gados Grenlandē bija aukstāks nekā uz Marsa (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Grenlande
Grenlande Foto: Unsplash

Klimata zinātnieki, rokoties klimata ierakstos, nonākuši pie pārsteidzoša atklājuma: 1991. gada 22. decembrī Grenlandē tika reģistrēta mīnus 69,6 grādus pēc Celsija zema temperatūra. Eksperti saka, ka tā ir zemākā temperatūra, kas jebkad reģistrēta ziemeļu puslodē.

Par jauno rekordu paziņojusi Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO), sakot, ka tas pārspēj iepriekšējo rekordu: mīnus 67,8 grādus pēc Celsija Sibīrijas Arktikā 1892. un 1933. gadā. Salīdzinājumā uz Marsa vidējā temperatūra ir mīnus 63 grādi pēc Celsija, vēsta NASA.

“Klimata pārmaiņu ērā šis jaunais temperatūras rekords ir labs atgādinājums par krasajiem kontrastiem, kas eksistē uz mūsu planētas,” komentēja PMO pārstāvis Peteri Tālass.

Šie temperatūras rekordu kontrasti norisinās globālās sasilšanas dēļ. Piemēram, Sibīrijas pilsētā Verhojanskā, kur 1892. gadā tika uzstādīts zemākās gaisa temperatūras rekords, šā gada jūnijā gaisa temperatūra pirmo reizi vēsturē sasniedza 38 grādus pēc Celsija.

Tikmēr Antarktīdā, kur ir reģistrēta zemākā temperatūra pasaulē (mīnus 89,2 grādi pēc Celsija 1983. gadā), šā gada februārī novērota visu laiku augstākā temperatūra: 20,75 grādi pēc Celsija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu