Amerikānim Taizemē draud cietumsods par neslavas celšanu viesnīcai

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Smaragda Budas templis Bangkokā
Smaragda Budas templis Bangkokā Foto: NARONG SANGNAK/EPA

ASV pilsonim Taizemē draud līdz pat divu gadu cietumsods par negatīvu atsauksmju rakstīšanu internetā par viesnīcu, kurā viņš bija apmeties, ziņo BBC.

Veslijs Bārnss, kurš dzīvo un strādā Taizemē, vairākās tūrismam veltītās interneta vietnēs bija izvietojis negatīvas atsauksmes par viesnīcu "Sea View Resort", apsūdzot to "modernajā verdzībā". Šie ieraksti izraisījuši viesnīcas īpašnieku asu reakciju, viņi Bārnsu iesūdzējuši tiesā par neslavas celšanu, skaidrojot, ka apgalvojumi nav patiesi un

Bārnsa neapmierinātības iemesls ir fakts, ka viņam viesnīcas restorānā netika atļauts lietot līdzatnesto alkoholu.

Pēc neliela skandāla ar menedžera iejaukšanos Bārnss tomēr esot piekritis samaksāt tā dēvēto korķa nodevu, taču drīz pēc tam publicējis savas negatīvās atsauksmes par viesnīcu.

Drīz pēc tam Bārnss ticis aizturēts un pavadījis divas diennaktis cietumā, no kurienes izlaists pret drošības naudu. Oktobra sākumā viņam nāksies stāties tiesas priekšā, un, ja Bārnss tiks atzīts par vainīgu neslavas celšanā, viņam draud pat divu gadu cietumsods.

Bārnss pats gan apgalvo, ka "Trip Advisor" viņam atsauksmi publicēt nav izdevies, jo tas bijis pretrunā ar vietnes politiku. Turklāt viņš jau esot pazaudējis darbu un bažījas, ka turpmākas publicitātes gadījumā viņam nebūs iespējams atrast jaunu.

Viņam arī esot ļoti bail nonākt Taizemes cietumā, jo jau tur pavadītās divas dienas bijušas "šausmīgas",

tāpēc viņš cer, ka domstarpības ar viesnīcu izdosies atrisināt pārrunu ceļā.

Savukārt viesnīcas pārstāvji informējuši BBC, ka pirms apsūdzības celšanas vairākkārt mēģinājuši sazināties ar Bārnsu, taču viņš nav atbildējis, tāpēc viesnīca nolēmusi celt apsūdzību, lai atturētu viņu no turpmāku negatīvu atsauksmju rakstīšanas.

Viesnīcas pārstāvji apgalvo, ka šo atsauksmju rezultātā vairāki klienti atcēluši rezervācijas un viesnīcai nācies atbildēt uz jautājumiem par attieksmi pret saviem darbiniekiem.

Situācijā, kad Taizemes tūrisma industrija cieš būtiskus zaudējumus sakarā ar pandēmijas dēļ ieviestajiem ierobežojumiem, šādas negatīvas atsauksmes ir īpaši postošas, norāda viesnīca.

Tomēr Taizemes bargais likums par neslavas celšanu ne reizi vien ticis kritizēts kā nesamērīgi bargs un neobjektīvs. Kā norāda BBC, ārvalstniekam, pret kuru Taizemē celta apsūdzība, ir ļoti grūti aizstāvēties, kā arī cerēt uz ātru un objektīvu lietas izskatīšanu. Turklāt, ja apsūdzētais ārzemnieks tiek izlaists no apcietinājuma pret drošības naudu, viņam līdz tiesai tiek atņemta pase, savukārt uz tiesas procesu nereti jāgaida gadiem ilgi.

Tāpat likums par neslavas celšanu tiek izmantots kā politiskās un ekonomiskās cīņas rīks. Viens no nesenākajiem piemēriem ir kāds putnu gaļas pārstrādes uzņēmums, kurš iesūdzējis tiesā 38 uzņēmuma strādniekus un cilvēktiesību aktīvistus, kuri sūdzējušies par neciešamiem darba apstākļiem. Kādam taizemiešu žurnālistam šai lietā jau piespriests divu gadu cietumsods par komentāriem sociālajos medijos šīs lietas sakarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu