Smaržkociņi nemaz nav tik nevainīgi, kā varētu šķist

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Rudens ir laiks, kad mājokļus gribam padarīt omulīgākus ar sveču, siltu segu, spilvenu un aromāta palīdzību. Nereti talkā tiek ņemti eļļas difuzori vai smaržkociņi, tomēr izrādās, ka tie nemaz nav tik nevainīgi, kā varētu šķist.

Eļļas difuzori jeb aromātiskie kociņi ir radušies Senajā Ēģiptē, bet modē atgriezušies vien 1970. gados, un to pieprasījums līdz mūsdienām ir tikai audzis. Patlaban tirgū ir pieejami visdažādāko veidu difuzori – ir klasiskie niedru kociņi, kurus var ielikt nelielā, ar aromātisku eļļu pildītā pudelītē; elektriskie; keramikas vai pat pavisam ekstravagants variants – ultraskaņas ēterisko eļļu iztvaicētājs. Atliek vien atrast efektīvāko metodi un piepildīt mājokli ar saldu aromātu.

Lai gan eļļas difuzoru iztvaicētā ēteriskā eļļa cilvēku nenogalēs, tās tomēr ir ieteicams lietot ar mēru, it īpaši, ja kādam no mājiniekiem ir nosliece uz alerģijām vai ir īpaši jutīgi uz specifiskām smaržām. Tāpat eļļu difuzoru lietotājiem ir īpaši jāpievērš uzmanība ierīces tīrībai – lai arī cilvēkam pati eļļa vai eļļu pilieni kaitējumu nodarīt nevar, elektrisko vai ultraskaņas difuzoru ūdens tvertnes ir izcila vieta dažādu mikroorganismu augšanai, tādēļ no neiztīrīta difuzora gaisā var nonākt cilvēkam kaitīgas baktērijas vai sēņu sporas, kas var ierosināt dažādas slimības, ziņo portāls “HowStuffWorks”.

Kā droši lietot eļļas difuzorus?

Pārliecinies, vai aromātiskā eļļa neizraisa alerģiju

Uzklāj nelielu eļļas pilienu uz rokas locītavas. Pagaidi dažas stundas un skaties, kā uz eļļas pilienu reaģē āda. Ja uzpilinātās eļļas piliens ir izraisījis apsārtumu, tad šī pati aromātiskā eļļa kairinās arī elpceļus.

Izvairies no zemas kvalitātes eļļām  

Daži aromātisko šķīdumu ražotāji izmanto sintētiskas eļļas un arī cilvēka veselībai kaitīgas vielas, tādējādi samazinot ražošanas izmaksas. Ieelpojot šādas eļļas ilgtermiņā, var rasties nopietnas veselības problēmas – sākot ar elpceļu slimībām, beidzot ar migrēnu un endokrīnajām saslimšanām.

Ja sirgsti ar astmu, konsultējies ar ārstu

Pat izcilas kvalitātes dabiskās eļļas var saasināt astmas simptomus. Pirms iegādājies aromātiskos kociņus vai eļļas difuzoru, konsultējies ar ārstu, kas ieteiks piemērotāko produktu mājas aromāta uzlabošanai.

Izvairies no difuzoriem, ja esi grūtniece

Lai gan nepastāv zinātniski pamatoti pierādījumi par difuzoru iedarbību uz vēl nedzimuša bērniņa veselību, tomēr pastāv bažas, ka sintētiskās eļļas var traucēt bērna attīstību. Drošības labad grūtniecības laikā izvairies no aromātiskajām eļļām un difuzoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu