Navaļnijs: Aiz manas saindēšanas stāv Putins (23)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs intervijā vācu žurnālam "Der Spiegel" paziņojis, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

"Es apgalvoju, ka aiz nozieguma stāv Putins, un man nav nevienas citas notikušā versijas," intervijā, kuru pilnībā paredzēts publicēt vēlāk ceturtdien, izteicies Navaļnijs.

"Tu nejūti sāpes, bet tu zini, ka tu mirsti", tā savu stāvokli pēc saindēšanās ar nervus paralizējošo vielu raksturo Navaļnijs. Viņa pirmā lielā intervija pēc saindēšanas žurnālam "Spiegel"

Intervija notikusi agrā trešdienas rītā žurnāla "Der Spiegel" birojā, kas atrodas pavisam tuvu Berlīnes "Charite" klīnikai. Žurnāls norāda, ka Navaļnijs sarunas laikā brīžiem joko, taču saindēšanās pēdas ir redzamas: viņš ir nokrities svarā par 12 kilogramiem, bet uz kakla redzama rēta, kur bija ievietota caurule mākslīgajai elpināšanai.

No redakcijas ledusskapja paņemtās ūdens pudeles saturu Navaļnijs lej sev glāzē pats, turēdams pudeli abās rokās un var redzēt, ka viņam tas sagādā piepūli. Tomēr no palīdzības viņš atsakās, norādot, ka fizioterapeits viņam ieteicis visu darīt pašam. Prominentais Berlīnes slimnīcas pacients atzīst, ka fiziski ar katru dienu jūtas arvien labāk. Ja sākotnēji viņš varējis pa trepēm noiet tikai desmit pakāpienus, tad tagad spēj uzkāpt līdz piektajam stāvam.

Sarunas sākumā Navaļnijs arī norāda, ka viņam ir ļoti svarīgi, lai pirmā intervija pēc saindēšanas tiek publicēta vācu presē. Ar Vāciju viņš agrāk nekad nav bijis saistīts un nepazīst šeit nevienu politiķi, lai gan tieši Angela Merkele ir nospēlējusi nozīmīgu lomu viņa liktenī un faktiski izglābusi viņa dzīvību. "Charite" slimnīcas ārsti, pēc viņa teiktā, to ir izdarījuši jau otro reizi un pats galvenais atdevuši viņam atpakaļ viņa personību. "Es zinu, ka tas skan nedaudz patētiski, bet Vācija man ir kļuvusi par īpašu valsti", intervijā norāda Navaļnijs.

Kremlis apsūdz Navaļniju Putina apvainošanā

Krievijas parlamenta apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins ceturtdien apsūdzēja Navaļniju, ka viņš strādājot Rietumu drošības dienestu labā, kā arī apgalvoja, ka Putins esot izglābis Navaļnija dzīvību.

Spīkera izteikumi citēti paziņojumā Valsts domes oficiālajā tīmekļa vietnē.

Volodins arī komentēja Navaļnija izteikumus, ka aiz saindēšanas stāv Putins. Navaļnijs ir "bezkauņa un nelietis", sacīja spīkers. "Putins viņam izglāba dzīvību".

"Ja to, kas ar viņu (Navaļniju) notika, režisējuši rietumvalstu specdienesti, tad viņa paziņojums iekļaujas šajā loģikā," sacīja Volodins. "Visi - no pilotiem un ārstiem līdz prezidentam - patiesi viņu glāba. Vienīgi bezgodis var nākt klajā ar šādiem paziņojumiem."

Tikmēr Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs apsūdzējis Navaļniju Putina apvainošanā un sadarbībā ar Rietumvalstu specdienestiem.

"Teikšu tā, nevis pacients strādā ar Rietumu specdienestiem, bet gan Rietumu specdienesti strādā ar viņu," teica Peskovs, īpaši izceļot ASV Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP). 

"Mēs uzskatām, ka šādi apvainojumi pret Krievijas prezidentu ir absolūti nepamatoti un nepieļaujami," Peskovs komentēja Navaļnija izteikumus intervijā. Peskovs nesauc Navaļniju vārdā, bet gan par "pacientu" vai "Berlīnes pacientu".

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts.

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu.

Navaļnijs sarunā ar "Der Spiegel" atkārtoti paziņojis, ka plāno atgriezties Krievijā uz uzsvēris: "Man uzdevums tagad ir palikt bezbailīgam. Es nebaidos."

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu