Tualetes podi ar dubultajām pogām ir dabai kaitīgāki nekā sākotnēji iecerēts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dubultās tualetes podu pogas tika radītas, lai mazinātu patērētā ūdens daudzumu, tomēr britu ūdens taupīšanas un vides bezpeļņas organizācija "Waterwise" ir secinājusi, ka šī inovācija patiesībā lieki izšķērdē ūdeni.

Dubultās pogas savulaik skaitījās revolucionārs izgudrojums, kas sniedza iespēju izvēlēties, ar cik lielu ūdens plūsmu noskalot tualetes podu. Mazākā poga ir paredzēta šķidrumu, bet lielākā - izkārnījumu noskalošanai. Šāda sistēma paredzēja, ka lietotāji, izvēloties situācijai piemērotu ūdens plūsmu, lieki netērēs ūdens resursus.

Duālās pogas darbojas uz īpašas vārstu sistēmas bāzes. Šis elements ir iegremdēts ūdens tvertnē, un, nospiežot konkrētu pogu, atveras konkrēts vārsts un izlaiž konkrētu ūdens daudzumu. Sākotnēji sistēma darbojas nevainojami, taču laika gaitā vārstos var saķerties dažādas nogulsnes, kā rezultātā mehānisms var ķerties vai neaizvērt vārstuļus līdz galam, un šā iemesla dēļ ūdens notek podā daudz vairāk, nekā sākotnēji paredzēts, vai pat nemitīgi plūst tievā strūkliņā.

"Tā kā neaizvērtu vārstuļu dēļ podā nelielos daudzumos visas dienas garumā tek ūdens, ilgtermiņā bezjēdzīgi tiek izšķiests milzīgs ūdens daudzums," tā britu raidsabiedrībai "BBC" skaidrojis Lielbritānijas kanalizācijas apkopes uzņēmuma "Thames Water" vadītājs Endrjū Takers. "Lieki patērētais ūdens daudzums ar katru dienu kļūst lielāks, jo cilvēki šo situāciju bieži vien nemaz nepamana, taču podi un to mehānismi noveco un kanalizācijā aizplūdušais ūdens daudzums kļūst lielāks."

Jāpiebilst, ka papildu ūdens tiek lieki notecināts arī pašu lietotāju dēļ - "Thames Water" veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka teju 50% lietotāju vai nu nospiež nepareizo pogu, vai spiež abas pogas vienlaicīgi. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu