Par Rīgas mēru kļuvis Mārtiņš Staķis (28)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien Rīgas domes jaunā sasaukuma pirmajā sēdē par galvaspilsētas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts Mārtiņš Staķis (APP).

Par Staķi Rīgas mēra amatā nobalsoja 46 deputāti, pret bija 11, bet neviens atturējās.

Staķa ievēlēšanu šajā amatā atbalstīja arī daļa opozīcijas, nevis tikai koalīcijas partneri.

Staķis būs 11.galvaspilsētas mērs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1990.gadā.

Par Mārtiņa Staķa (APP) ievēlēšanu Rīgas mēra amatā šodien balso arī daļa opozīcijas.

Kā teica Latvijas Krievu savienības (LKS) Rīgas domes frakcijas vadītājs Miroslavs Mitrofanovs, LKS balsos par Staķi, jo viņš esot izpildījis savu solījumu un atsūtījis koalīcijas rīcības programmu opozīcijai uzreiz pēc tās parakstīšanas.

Koalīcijas rīcības plāns par aptuveni 70% sakrītot ar LKS priekšvēlēšanu programmu. Esot daži jautājumi, kas LKS neapmierinot, taču kopumā iespaids esot pozitīvs.

Balsojot par Staķi, LKS cerot uz pozitīvu sadarbību ar koalīciju. Tur, kur LKS vēlētāju intereses tiks ievērotas, LKS atbalstīšot koalīcijas ierosinājumus. Tur, kur tās nesakritīs, LKS balsos pret.

Mitrofanovs uzsvēra, ka jebkurā brīdī LKS gatava pāriet radikālā opozīcijā, ja redzēs, ka jaunā koalīcija veidos vai izmantos iepriekšējās koruptīvās shēmas, sāks zagt, vai izmantots naida runu runājot ar opozīciju vai tās vēlētājiem.

Ne jaunās koalīcijas, ne opozīcijas pārstāvji citus kandidātus mēra amatam neizvirzīja.

Jaunais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis šodien sasaucis Rīgas domes sēdi, kurā tiks lemts par pašvaldības nolikuma maiņu un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēšanu.

Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumu nepieciešams mainīt, jo pašlaik spēkā esošajā ir paredzēts, ka Rīgas domes priekšsēdētājam ir divi vietnieki.

Savukārt jaunā koalīcija ir vienojusies par trīs vicemēru ievēlēšanu.

Turklāt, jaunā koalīcija plāno noteikt, ka astoņu domes patstāvīgo komiteju vadītājiem būs divi vietnieki un to darbs būs atalgots. 

Pašlaik nolikumā teikts, ka domes komiteju vietnieku amats netiek atalgots.

Staķis pirms balsojuma par viņa iecelšanu pateicās par izvirzīšanu Rīgas domes priekšsēdētāja amatam. "Mēs, jaunā Rīgas domes koalīcija, šajās vēlēšanās startējām ar atšķirīgām programmām, bet jau no paša sākuma esam bijuši vienisprātis par to, ka Rīgā vajadzīgas pārmaiņas. Gudras, izlēmīgas un ilgtspējīgas pārmaiņas," teica Staķis.

Viņš norādīja, ka var ironizēt par to, kā visi politiskie spēki koalīcijā strādās - jauni konservatīvi un attīstībā progresīvi, nacionāli reģionāli un vienotībā atjaunoti, taču "mēs neesam ievēlēti Rīgas domē, lai izcīnītu savas ideoloģiskās kaujas.

Mēs esam ievēlēti, jo no mums sagaida praktiskus darbus rīdzinieku labā".

Staķa skatījumā, tas nozīmējot Rīgu, kurā vairs korupcija nav iespējama, un darbi tiek izdarīti kārtīgi. "Pilsētu, kas dinamiski attīstās un piedāvā modernus risinājumus visās jomās - sākot ar investīciju piesaisti, turpinot ar satiksmes infrastruktūras plānošanu un beidzot ar bērnudārzu rindu mazināšanu."

Staķis norādīja, ka Rīga ir ekonomikas, kultūras, pakalpojumu, politikas un izglītības centrs. Šeit ir reģionā lielākā lidosta, otra lielākā osta. Aglomerācijā dzīvo miljons cilvēku, Rīga ir Latvijas ekonomikas motors. Rīgai esot visas iespējas kļūt par plaukstošu Baltijas metropoli - pilsētu, ar kuru var lepoties. Lai to panāktu, esot nepieciešama politiskā griba, skaidri mērķi un godaprāts.

Rīgas mēra amata kandidāts solīja, ka Rīga vairs nebūs pāris cilvēku un viņu vasaļu karaļvalsts. "Diemžēl, šādas saimniekošanas sekas mēs redzam un turpinām ar tām sadzīvot. Atlaistā Rīgas vara bija izdevīga dažiem tai pietuvinātajiem, kamēr pārējiem rīdziniekiem nācās sadzīvot ar pussabrukušiem tiltiem, un regulāriem ziņu sižetiem par kārējiem korupcijas skandāliem pašvaldībā," teica Staķis.

Viņaprāt, tuvākie mēneši Rīgai nebūs viegli, jo būs jāvienojas par sarežģītu budžetu nenoteiktā epidemioloģiskajā situācijā.

Staķis solīja, ka būs visu rīdzinieku mērs, kuram nebūs savējo un svešo. "Mēs visi dzīvojam mūsu pilsētā, esam Rīgas patrioti, un visi vēlamies, lai pilsēta būtu bagāta, dzīvošanai draudzīga un gatava palīdzētu tiem, kuriem tas ir nepieciešams," teica galvaspilsētas mēra amata kandidāts.

"Pēc desmit gadus ilgušas citu partiju valdīšanas, rīdzinieki savu uzticības mandātu ir devuši mums. Tagad mums būs tikai viena iespēja pierādīt, ka vēlētāji ir izdarījuši pareizo izvēli. Un mēs to izdarīsim," uzsvēra Staķis.

Topošie Rīgas vicemēri sadalījuši atbildības sfēras un pirmos darāmos darbus

Starp topošajiem Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekiem jau ir sadalītas atbildības sfēras un skaidri pirmie darāmie darbi, šorīt intervijā Latvijas Radio pastāstīja viens no vicemēra amata kandidātiem Edvards Smiltēns (NA/LRA).

Viņš pats pie saviem darbiem esot ķēries jau pirms divām nedēļām. Smiltēna pārziņā būšot sadarbība ar citām pašvaldībām un Rīgas metropoles areāla stratēģijas īstenošana. Pirmais lielais darbs būšot finansējuma piesaistīšana no Covid-19 krīzes pārvarēšanai izveidotajiem fondiem.

Foto: Jaunievēlētās Rīgas domes sasaukuma pirmā sēde

Kā vienu no saviem galvenajiem praktiskajiem uzdevumiem Smiltēns minēja jaunu mobilitātes risinājumu izveidi cilvēkiem, kuri ik dienu brauc strādāt uz galvaspilsētu no Pierīgas pašvaldībām. "Ir jābūt satiksmes zariem, kas ir izvilkti tālāk par Rīgas robežām, ir jābūt mobilitātes centram, piemēram, Garkalnes stacijā, kur būtu arī parkings, velonovietnes un turpat arī vilciens, kas kursē pilnīgi skaidrā grafikā," ieskicēja politiķis.

Jautāts par citu topošo vicemēru atbildības sfērām, Smiltēns pastāstīja, ka Linda Ozola no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) īpaši rūpēsies par tiesiskuma ievērošanu un korupcijas apkarošanu Rīgas domē, bet Vilnis Ķirsis un viņa pārstāvētā "Jaunā vienotība" (JV) "ir uzņēmušies faktiski atbildību par tādu kā līdzekļu sagādāšanu Rīgai, jo viņiem ir Finanšu ministrija".

Pirms jaunās Rīgas domes pirmās sēdes pie Rātsnama sarīkots mazskaitlīgs pikets

Pirms jaunievēlētās Rīgas domes pirmās sēdes pie galvaspilsētas Rātsnama sarīkots mazskaitlīgs pikets.

Uz protesta akciju sanākušie apgalvo, ka pikets ir "absolūti spontāns" un tam nav viena noteikta organizētāja. Šādas pulcēšanās mērķis esot norādīt uz būtiskām problēmām, kuras esot jārisina Rīgas domei.

Piketā piedalās aptuveni desmit vidējas un vecākas paaudzes cilvēki. Vairāki no viņiem tur rokās plakātus, uz kuriem rakstīts "Barojiet trūcīgos, nevis partijas", "Vienlīdzīgai sabiedrībai nav nākotnes!" un "Nodrošināt bezmaksas ēdināšanu trūcīgajiem!", bet uz kāda cita plakāta krieviski uzrakstīts jautājums "Paēdusi vara, izsalkusi tauta?".

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu