Arheologi Ēģiptē atvēruši vienu no 2500 gadu neskartajiem sarkofāgiem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/AFP/Scanpix

Arheologi pēdējo nedēļu laikā ir atraduši jau 59 neskartus koka sarkofāgus, kas apglabāti pirms vairāk nekā 2500 gadiem. Vienu no tiem viņi nupat kā atvēruši. 

Atverot ornamentiem rotāto koka sarkofāgu, arheologi ieraudzīja spilgtas krāsas hieroglifiem izrotātā apbedīšanas audumā ietītu mūmiju, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Sarkofāgs tika atrasts Kairas dienvidos, apbedījumu vietā Sahāras tuksnesī. Šajā vietā reiz atradās antīkās Ēģiptes galvaspilsētas Memfisas nekropole. 

“Mēs esam ļoti priecīgi par šo atklājumu,” teica Ēģiptes Senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Mustafa Vaziri. 

Kopš pirmo 13 koka zārku atrašanas pirms divām nedēļām 12 metru dziļumā tika atrasti vēl vairāki sarkofāgi. Pētnieki domā, ka tur varētu atrasties vēl nezināms skaits zārku. 

FOTO: ĒĢIPTES ARHEOLOGI ATVER 2500 GADU SENU SARKOFĀGU

“Šī diena nav atklājumu beigas. Es to uzskatu par lielu atklājumu sākumu,” teica Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrs Haleds el Anani. 

Šis atklājums ir pirmais lielākais atklājums kopš “Covid-19” pandēmijas sākuma, kas lika slēgt Ēģiptes muzejus un arheoloģisko izrakumu vietas. 

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka sarkofāgi, visticamāk, piederēja priesteriem, vecākajiem valstsvīriem un citām Antīkās Ēģiptes ievērojamām personām. 

Visi sarkofāgi drīz tiks nogādāti Lielajā Ēģiptes muzejā, kur tiks novietoti pretī hallei, kurā atrodas 32 sarkofāgi no 22. dinastijas, kas tika atrasti pagājušajā gadā uz dienvidiem no Luksoras.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu