Piešķirta Nobela prēmija medicīnā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Šā gada Nobela balva medicīnā piešķirta ASV virusologiem Hārvijam Alteram un Čārlzam Raisam, kā arī viņu britu kolēģim Maiklam Hotonam, pirmdien paziņojusi Nobela prēmijas komisija.

Visi trīs zinātnieki apbalvojumu saņēmuši par viņu "izšķirošo ieguldījumu" Hepatīta C vīrusa atklāšanā un cīņā ar šo "milzīgo pasaules veselības problēmu, kas ļaudīm visā pasaulē uzraisa cirozi un aknu vēzi", teikts komisijas paziņojumā.

Pateicoties viņu atklājumam, tagad ir pieejami ārkārtīgi jūtīgi asins ainas testi, kas daudzviet pasaulē samazinājuši risku saslimt ar hepatītu pēc asins pārliešanas, tādējādi lielā mērā uzlabojot globālo veselību, uzsvērusi komisija.

Viņu atklājums arī veicinājis strauju pretvīrusa zāļu attīstību.

"Pirmo reizi vēsturē šī slimība var tikt ārstēta, radot cerības izskaust visas pasaules populācijā Hepatītu C," norādījusi Nobela komisija.

Balva par cīņu ar Hepatīta C vīrusu piešķirta brīdī, kad visa pasaule iesaistīta cīņā ar jauno koronavīrusu.

Līdz ar balvu trijotne saņems desmit miljonus kronu (950 000 eiro) lielu naudas prēmiju.

Tradicionāli balvu pasniedz Zviedrijas karalis oficiālā ceremonijā Stokholmā 10.decembrī, kad aprit kārtējā gadskārta kopš tās iedibinātāja Alfrēda Nobela nāves 1896.gadā.

Taču Covid-19 pandēmijas dēļ balvas pasniegšanas ceremonija klātienē šogad ir atcelta un balva katram no laureātiem tiks pasniegta viņa paša valstī.

Pērn Nobela prēmiju medicīnā saņēma ASV dzimušie zinātnieki Viljams Kaelins un Gregs Semenzs, kā arī britu pētnieks Pīters Retklifs par viņu atklājumu, kā šūnas pielāgojas skābekļa pieejamībai.

Šī gada Nobela balvas laureāti fizikā un ķīmijā tiks pasludināti attiecīgi otrdien un trešdien, bet ceturtdien kļūs zināms Nobela balvas ieguvējs literatūrā.

Savukārt piektdien tiks paziņots Nobela Miera prēmijas laureāts.

Šī gada Nobela balvu sezona noslēgsies nākamo pirmdien, kad kļūs zināms prēmijas ieguvējs ekonomikā.

Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu