Ar mākslīgo intelektu restaurētas Apollo astronautu uz Mēness uzņemtās filmas (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Apollo 11 astronauti uz Mēness virsmas.
Apollo 11 astronauti uz Mēness virsmas. Foto: Reuters/ScanPix

Apstrādātajos video vēsturiskie kadri tagad skatāmi augstas izšķirtspējas kvalitātē.

NASA astronauti Apollo misiju laikā uz Mēness uzņēma vairākus video, kuri tagad ar mākslīgā intelekta palīdzību pamatīgi atsvaidzināti.

Restaurētajās filmās, kas publicētas Nīderlandes filmu restaurācijas speciālista YouTube kanālā “DutchSteamMachine”, ainas uz Mēness izskatās pārsteidzoši detalizētas un spilgtas. Sākot ar Nīla Ārmstronga pirmajiem soļiem uz Mēness virsmas 1969. gadā, līdz atsperīgajiem rovera demonstrējumiem Apollo 15 un 16 misiju laikā.

NOSKATIES VIDEO:

Šo filmu restaurators izmantoja mākslīgo intelektu, lai stabilizētu videoierakstu un radītu jaunus kadrus, palielinot filmas kadru skaitu sekundē un liekot filmai izskatīties kā augstas izšķirtspējas video.

Apollo programmas laikā starp 1968. un 1972. gadu kosmosā tika veiktas 11 Mēness misijas, no kurām sešās astronauti izkāpa uz Mēness. Kopumā uz Mēness kāju spēra 12 astronauti. Misiju laikā viņi veica dažādus eksperimentus un mērījumus, kā arī izmantoja 16 milimetru kameras, lai iemūžinātu Mēness vidi filmās ar ātrumu 1, 6 vai 12 kadri sekundē.

Kad vecās filmas, kas ir uzņemtas ar mazāku kadru skaitu sekundē, tiek atskaņotas standarta ātrumā, tās ir paātrinātas.

“Es izmantoju mākslīgo intelektu, lai radītu jaunus kadrus starp jau esošajiem,” izdevumam “Live Science” stāstīja YouTube kanāla izveidotājs Nīls.

NOSKATIES VIDEO:

Eksperti jau gadu desmitiem ilgi mēdz restaurēt vecās filmas, tomēr mākslīgais intelekts šajā procesā ir revolucionārs jaunums.

“Parasti filmu restaurācija nozīmē netīrumu un skrāpējumu aizvākšanu no lentēm, kā arī attēla stabilizēšanu, tomēr jaunu kadru radīšana starp jau esošajiem ir kaut kas pavisam jauns,” piebilda Nīls.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu