Kāpēc spogulis apgriež attēlu horizontāli, bet ne vertikāli? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Pixabay

Ir zināms, ka, aplūkojot, piemēram, vārdus spoguļattēlā, tie ir apgriezti horizontāli, nevis vertikāli. Vai arī tā tikai liekas?

Kāpēc spoguļattēls neapgriežas kājām gaisā? Kāpēc, vertikāli uz augšu paceļot labo roku, spoguļattēlam paceļas kreisā roka, bet joprojām uz augšu, nevis leju? Kā spogulis atšķir virzienu X no virziena Y?

Šajā klasiskā raidījuma “Physics Girl” 2015. gada sērijā ir skaidrots, kas notiek ar spoguļattēlu, kā arī tiek atbildēts uz mokošajiem jautājumiem par to.

Redziet, iemesls, kāpēc spogulī lietas vienmēr apgriežas horizontāli, nav saistīts ar spoguli, bet gan ar mums pašiem. Proti, mēs tās apgriežam horizontāli, nevis spogulis.

Pamēģini uz lapiņas uzrakstīt kādu vārdu un tad apgriezt to vertikāli pret spoguli. Tad vārds būs kājām gaisā, tomēr horizontāli tas tagad būs lasāms pareizi.

Realitāte ir tāda, ka spogulis neapgriež lietas horizontāli vai vertikāli, bet gan pa Z asi, kas klasiskajā grafikā ir trīsdimensionāla. Mums ir grūti iztēloties Z asi, jo mēs esam pieraduši uztvert lietas tikai vertikālās un horizontālās ass plaknē – tas ir tāpēc, ka esam horizontāli simetriski. Mēs nespējam pamanīt, ka lietas spoguļattēlā nav īsti apgrieztas horizontāli.

Ja tomēr tev tas vēl īsti skaidrs nav, tad noskaties video, kurā tas viss skaidrots daudz uzskatāmāk ar kreisās rokas cimdu. Proti, lai redzētu, kā tas izskatīsies spoguļattēlā, ir jānovelk cimds un jāizgriež uz āru. Tas būs tā patiesais spoguļattēls.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu