D vitamīna deficīts kā dzīvesveida sekas: ko mēs darām nepareizi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Vitamīns D ir viena no cilvēka organismam vitāli svarīgajām uzturvielām, kas palīdz nodrošināt un uzturēt vairāku dzīvībai svarīgu orgānu darbību. Savukārt saules vitamīna deficīta gadījumā veselība var sākt klibot. Lai D vitamīns organismā būtu optimālā koncentrācijā, uzmanība jāpievērš arī dzīvesveidam.

Būtībā D vitamīna deficīts var rasties trīs faktoru dēļ – tas netiek uzņemts pietiekamā daudzumā; organisms nespēj absorbēt vitamīnu vai cilvēks nepietiekamu laiku pavada saules gaismā. Iemesli, kādēļ saskaramies ar D vitamīna deficītu, var būt saistīti ar dzīvesveidu - dažkārt ikdienas paradumi var būt iemesls, kādēļ organisms nespēj absorbēt un sintezēt saules vitamīnu. Pamainot dažas nianses savā ikdienā, nākamo asinsanalīžu rezultāti var būt krietni iepriecinošāki.

Smēķēšana

Likumsakarīgi, ka smēķētājiem ir lielāks D vitamīna deficīts nekā nesmēķētājiem, secināts 2018. gada Hārvarda universitātes medicīnas fakultātes pētījumā. Smēķēšanas ietekmē organismā tiek traucēta gēna izdale, kas organismā aktivizē vitamīna D3 sintēzi. Tas nozīmē, ka smēķētāja organismā pat pēc ilgstošas sauļošanās uzņemtie saules stari var nepārveidoties par D vitamīnu. 

Foto: Unsplash

Neaktīvs dzīvesveids

Apaļīgiem cilvēkiem, kam ķermeņa masas indekss pārsniedz skaitli 30, D vitamīna sintēze notiek daudz lēnāk, nekā slaidajiem, norāda ASV Pediatrijas akadēmija. Pētnieki ir pierādījuši, ka

10% pieaugums pie ķermeņa masas indeksa nozīmē arī par 4,2% mazāku D vitamīna koncentrāciju asinīs.

Šāda kopsakarība ir saistīta ar faktu, ka dūšīgākiem cilvēkiem ir lēnāka vielmaiņa un apaļīgāki cilvēki mazāk pavada laiku ārā, savukārt liekais svars norāda arī kāri uz neveselīgu un vienveidīgu uzturu, vēsta zinātniskais žurnāls "Live Science".

Mājās sēdēšana

Ne velti D vitamīnu dēvē par saules mikroelementu. Ikvienam ir zināms, ka šis vitamīns ir uzņemams ar saules staru palīdzību, tādēļ tā vietā, lai saulainas brīvdienas aizvadītu iekštelpās, dažas stundas atvēli āra pastaigām vai fiziskajām aktivitātēm. Tādā veidā ne tikai uzņemsi vitāli svarīgo saules vitamīnu, bet arī uzturēsi slaidas ķermeņa aprises.

Foto: Unsplash

Veģetārs un vegānisks uzturs

Mūsu platuma grādos ne vienmēr ir iespējams D vitamīnu uzņemt ar saules palīdzību, tādēļ talkā nāk uzturs, kas arī palīdz organismu apgādāt ar šo uzturvielu. Diemžēl tieši šis vitamīns ir reti sastopams augļos un dārzeņos - ja dzelzi un pat omega 3 būs iespējams kompensēt ar dažādām dārza veltēm, ar D vitamīnu būs krietni grūtāk. 

D vitamīns ir atrodams tieši dzīvnieku izcelsmes produktos, piemēram, dzīvnieku aknās, treknajās zivīs, pienā, olās un taukos.

Ja veģetārieši un vegāni papildus uzturam neuzņem saules vitamīnu ar uztura bagātinātājiem, ātri vien var iedzīvoties vitamīna deficītā. Par laimi, mūsdienu veikalu plauktos ir pieejams plašs klāsts ar dažādiem uztura bagātinātājiem un specializētu pārtiku, kas ir bagātināta ar vitamīnu D3.

Foto: Unsplash

Ģērbšanās stils  

D3 vitamīnu cilvēks uzņem caur ādu – jo vairāk atkailināsies, jo vairāk vitamīna veidosies organismā. Ja vasaras dienās izvēlies garus svārkus vai bikses un plānu blūzi ar garām piedurknēm, varbūt nepārkarsīsi, bet vitamīnu neuzņemsi gan. Tā vietā izmanto siltās vasaras dienas lietderīgi un saģērbies nedaudz izaicinošāk.

Raksts tapis sadarbībā ar "Valentis Pharma".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu