NVA: Arvien vairāk ārvalstīs esošo tautiešu meklē iespējas darbam Latvijā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Marten Newhall/Unsplash

Salīdzinot ar laika periodu pirms 2010.gada, 2019.gadā vairāk nekā 68% no visiem darba meklētājiem, kas saņēma Eiropas nodarbinātības dienestu tīklā (EURES) konsultācijas, izrādījuši vēlmi strādāt informēja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

"Tā ir ļoti iepriecinoša ziņa, jo apliecina, ka arvien vairāk darbspējīgo tautiešu novērtē Latvijas valsti kā perspektīvu vietu, kur dzīvot un veidot savu karjeru," norāda NVA direktore Evita Simsone.

NVA EURES konsultantiem visbiežāk uzdotie jautājumi pēdējo gadu laikā saistīti ar bezdarbnieka pabalstu, kā arī ar aģentūras pakalpojumiem. Klientus interesē arī nodokļi, to atgriešanas iespējas, saistības pret vienu vai otru valsti un dažādi praktiski jautājumi.

"Domāju, ka gan pandēmijas, gan arvien pieaugošās digitalizācijas ietekmē,

darba ņēmējiem ārvalstīs ir arvien lielākas iespējas meklēt darbu Latvijā, kas ne vienmēr var nozīmēt fizisku pārcelšanos uz Latviju.

Redzam arvien vairāk progresīvu uzņēmumu un iestāžu, kas daļēji vai pilnībā savu darbu organizē attālināti," norāda Simsone.

Ir skaidrs, ka tas, cik veiksmīgi valsts varēs piesaistīt talantus - gan aizbraukušos latviešus, gan ārvalstu talantus, ir atkarīgs no daudziem faktoriem, akcentēja NVA vadītāja. Viņa norāda, ka savstarpēja institūciju sadarbība, kā arī sadarbība valsts iestādēm un privātā sektora uzņēmumiem, ir kritiski svarīga, lai nodrošinātu gan atbilstošu un konkurētspējīgu piedāvājumu, gan nepieciešamo praktisko atbalstu.

NVA atgādina, ka 2004.gadā Latvija iestājās Eiropas Savienībā (ES) un NVA sāka aktīvu darbu EURES tīklā, sniedzot informatīvu un praktisku atbalstu par darba un dzīves apstākļiem ES un Eiropas Ekonomikas zonā. 15 gadu laikā EURES Latvijā snieguši teju 200 000 konsultāciju, organizēti vairāk nekā 300 remigrācijas iniciatīvām veltīti pasākumi, kā arī veidota cieša sadarbība ar diasporu, Latvijas vēstniecību un saistīto institūciju pārstāvjiem.

Lai vērstu uzmanību šiem jautājumiem un akcentētu NVA darbību EURES, 13.oktobrī no plkst.10 līdz 14 kopā ar valsts un privātā sektora pārstāvjiem tiks rīkota konference - diskusija "Kā atgriezt aizbraukušos Latvijas talantus?". Pasākuma norisei būs iespējams sekot tiešsaistē Nodarbinātības valsts aģentūras "Facebook" lapā "

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu