Attālinātās mācības, stingrāki pulcēšanās ierobežojumi un maskas arī veikalos: aktuālie ierobežojumi vienuviet (156)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, valdība otrdien lēma noteikt lielākus pulcēšanās ierobežojumus, uzdot valkāt sejas maskas tirdzniecības vietās, stacijās un citviet, kā arī aizliegt uz laiku iekštelpās rīkot kolektīvos sporta treniņus.

Prasība attiecībā uz sejas maskām stāsies spēkā 14.oktobrī, bet citi papildu ierobežojumi - no 17.oktobra, skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Veselības ministrijā (VM) skaidroja, ka Covid-19 izplatība ir saistīta ar to, ka sabiedrībā neievēro noteiktos piesardzības pasākumus. Īpaši tas notiekot neorganizētos pasākumos, kur nav atbildīgā, kas rūpētos par piesardzības pasākumu plānošanu un ieviešanu.

Līdz ar to tiek noteikts, ka privātos pasākumos drīkst pulcēties ne vairāk kā 30 cilvēku.

Minētais skaits tiek pielīdzināts iepriekš noteiktajām cilvēku grupām, kas drīkstēja pulcēties, neievērojot distancēšanos, sporta treniņos, bērnu nometnēs un tamlīdzīgi. Tāpat tiek noteikts, ka privātos pasākumos ārtelpās nedrīkst pulcēties vairāk nekā 300 cilvēku.

Tā kā augsta riska vide Covid-19 izplatībai ir arī izklaides vietas, kurās tiek lietots alkohols un notiek nekontrolēta cilvēku pulcēšanās, kā arī apzinoties to, ka lielākā daļa šo uzņēmumu ir reģistrējušies kā ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, tiks ierobežots minēto pakalpojumu sniegšanas laiks un cilvēku skaits, kas šajās vietās uzturas.

Noteikts, ka ēdināšanas pakalpojumi tiek sniegti līdz plkst.24, izņemot ēdienu līdzņemšanai, kā arī noteikts, ka pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Vienlaikus mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī tirdzniecības vietās

- veikalos, tajā skaitā, lielveikalos, pastos, degvielas uzpildes stacijās un citās vietās, kur notiek tirdzniecība. Tāpat to lietošana būs obligāta dzelzceļa stacijās, autoostās, lidostās, kā arī kultūras vietās un reliģiskās darbības veikšanas vietās, ja tajās nenotiek pasākums, kas organizēts fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī, piemēram, muzeju, izstāžu zāļu, bibliotēku, reliģisko darbības vietu apmeklētājiem, ja viņi turp ir devušies apskatīt muzeja ekspozīciju, izstādi, piedalīties dievkalpojumā vai citu analoģisku iemeslu dēļ. Tomēr, ja šajās vietās, piemēram, bibliotēkā vai reliģiskās darbības vietā tiek rīkots pasākums, kurā personas atrodas fiksētās personalizētās sēdvietās, personām mutes un deguna aizsegi nebūs jālieto.

Mutes un deguna aizsegi būs jālieto arī darbiniekiem, kas strādā minētajās vietās un no apmeklētājiem nav nodalīti ar fizisku barjeru.

Tāpat kā līdz šim, šī prasība lietot sejas maskas neattieksies uz bērniem līdz 13 gadu vecumam.

Vienlaikus, kā norādīja VM, Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību, tāpēc uz mēnesi tiks aizliegtas kolektīvas sporta nodarbības jeb treniņi iekštelpās.

Grozījumi paredz, ka kolektīvi amatieru sporta pasākumi varēs notikt tikai ārā, neizmantojot ģērbtuves, bet iekštelpās notiks tikai individuālas sporta nodarbības.

Minētais ierobežojums netiks attiecināts uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.

Tāpat no 17.oktobra līdz 6.novembrim būs aizliegts organizēt sporta pasākumus. Minētais aizliegums nebūs attiecināms uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.

No sestdienas interešu izglītība notiks attālināti, bet individuālās nodarbības drīkstēs rīkot klātienē

No sestdienas, 17.oktobra, līdz 6.novembrim nodarbības un mēģinājumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kā arī amatiermākslas kolektīviem, notiks attālināti, taču individuālās nodarbības drīkstēs organizēt klātienē, paredz valdībā pieņemtie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Veselības ministrija (VM), atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā esošajiem datiem, norādīja, ka Covid-19 izplatība izglītības iestādēs arī ir saistīta ar interešu izglītības, tai skaitā sporta treniņu un sacensību, apmeklēšanu.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatības riskus izglītības iestādēs un mazinātu to, ka pēc saskares ar inficētu personu interešu izglītības laikā izglītojamie ir spiesti atrasties mājas karantīnā un kavēt mācības, tiek noteikts, ka klātienē notiek tikai individuālās interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmas apguve.

Tāpat noteikts, ka

nenotiek nekādi starpreģionālie pasākumi interešu vai profesionālās izglītības ievirzes ietvaros,

lai novērstu Covid-19 pārnešanu no augstas izplatības reģioniem.

Grozījumi attiecas uz interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi, kā arī amatiermākslas kolektīviem, tai skaitā koriem, orķestriem, tautas mūzikas ansambļiem, deju un citiem tautas mākslas kolektīviem.

Ierobežojumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvē neattiecas uz sportu un izglītības iestādēm, kurās vienlaikus ar vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu īsteno arī profesionālās ievirzes izglītības programmu.

Tāpat paredzēts, ka nenotiek nekādi starpreģionālie pasākumi interešu vai profesionālās izglītības ievirzes ietvaros, lai novērstu Covid-19 pārnešanu no augstas izplatības reģioniem.

Pēc rudens brīvlaika 7.-12.klašu skolēni nedēļu mācīsies attālināti

Pēc rudens brīvlaika, no 26.oktobra līdz 30.oktobrim, mācību process 7.-12.klašu audzēkņiem notiks attālināti, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Minētajā nedēļā mācības notiks attālināti vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas 7.-12.klases skolēniem, lai mazinātu Covid-19 izplatību izglītības iestādēs.

Izņēmums šai normai ir sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni".

Grozījumus izstrādājusi Veselības ministrija (VM), kas skaidro, ka tieši šīs vecuma grupas izglītojamie ir saistīti ar augstāko Covid-19 izplatības risku. Tāpat šajā vecumā bērniem nav jānodrošina nepārtraukta pieaugušo uzraudzība, tādēļ tieši šai vecuma grupai noteikt attālinātās mācības ir optimālākais pasākums Covid-19 ierobežošanai izglītības iestādēs, uzskata ministrijā.

Tāpat, lai ierobežotu Covid-19 izplatības riskus izglītības iestādēs un mazinātu to, ka pēc saskares ar inficētu personu izglītojamie ir spiesti atrasties mājas karantīnā un kavēt mācības, noteikts, ka no 26.oktobra līdz 30.oktobrim klātienē notiek tikai individuālās interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmas apguve.

Tāpat valdības atbalstītie grozījumi paredz, ka koledžām un augstskolām jāinformē Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), ka iestāde īsteno mācības attālināti, ja koledžas un augstskolas darbībā studējošam vai personālam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Pieņemtie grozījumi nosaka, ka noteiktajos gadījumos koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmu vai tās daļu var īstenot attālināti, un tām operatīvi jāsniedz informācija IKVD arī ja atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumam, izglītības process tiek īstenots attālināti, jo pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Līdz šim bija noteikts, ka koledža un augstskola nosaka kārtību, kādā izglītības programmas kursa vai moduļa daļu var īstenot attālināti, un attālināti īstenojamās daļas apjomu. Tādi būs gadījumi, kad, piemēram, studējošajam vai darbiniekam SPKC noteicis obligātus pretepidēmijas pasākumus.

Tāpat arī gadījumos, kad pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur atrodas koledža vai augstskola, vai teritorijās, ar ko tā robežojas, novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums vai saglabājas augsti infekcijas izplatības rādītāji.

Minētajos gadījumos izglītības process īstenojams attālināti atbilstoši koledžas vai augstskolas lēmumiem par to, kā tieši tas veicams.

VM skaidro, ka joprojām ir novērojama Covid-19 izplatība izglītības iestādēs. Šobrīd skartas ir 59 izglītības iestādes, un 13 no tām ir novērojama iekšējā infekcijas izplatība - reģistrēti pieci un vairāk saslimšanas gadījumi.

Kopumā visās izglītības iestādēs ir reģistrēts 261 saslimšanas gadījums un 40% no tiem ir izglītības iestāžu darbiniekiem, tai skaitā pedagogiem.

Noteikumi stāsies spēkā 14.oktobrī.

Uz laiku aizliegs kolektīvos sporta treniņus iekštelpās

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu uz laiku no 17.oktobra līdz 6.novembrim aizliegt kolektīvos sporta treniņus iekštelpās.

Minētais aizliegums ir ietverts noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

VM norādīja, ka Covid-19 izplatība ir saistīta arī ar sporta kolektīvu darbību, tāpēc paredzēts uz mēnesi aizliegt kolektīvas sporta nodarbības jeb treniņus iekštelpās.

Ar izmaiņām noteikumos paredzēts, ka turpmāk kolektīvi amatieru sporta pasākumi varēs notikt tikai ārā, neizmantojot ģērbtuves, bet iekštelpās notiks tikai individuālas sporta nodarbības.

Minētais ierobežojums netiks attiecināts uz Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta treniņiem pieaugušajiem.

Tāpat ar noteikumu izmaiņām paredzēts no 17.oktobra līdz 6.novembrim aizliegt organizēt sporta pasākumus. Minētais aizliegums nebūs attiecināms uz starptautiskiem sporta pasākumiem, kā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām pieaugušajiem.

Komentāri (156)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu