G20 uz sešiem mēnešiem aptur parādsaistību maksājumus nabadzīgākajām valstīm (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

G20 grupas valstis nolēmušas vēl sešus mēnešus apturēt parādsaistību maksājumus pasaules nabadzīgākajām valstīm, lai palīdzētu tām cīņā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

G20 paziņojums tika publicēts tviterī grupas finanšu ministru un centrālo banku vadītāju virtuālās sanāksmes laikā.

Bez pagarinājuma maksājumi būtu jāatsāk gada beigās, bet tagad nabadzīgākas valstis būs brīvas no tiem līdz pat nākamā gada jūnija beigām un varēs koncentrēties uz veselības aprūpes un ekonomikas stiprināšanas programmām.

Šonedēļ plānotas arī Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Pasaules bankas virtuālās sanāksmes.

G20 prezidējošās valsts Saūda Arābijas finanšu ministrs Mohammeds al Jardans preses konferencē pēc sanāksmes norādīja: "Mums jānodrošina, lai šīs valstis tiek pilnībā atbalstītas, lai cīnītos ar Covid-19 pandēmiju. Mēs esam vienojušies pagarināt parādu atmaksas apturēšanas iniciatīvu par sešiem mēnešiem."

Ministrs sacīja, ka aprīlī diskusijas turpināsies, lai izlemtu, vai nepieciešams vēl ilgāks pagarinājums.

Viņš uzsvēra, ka pandēmija ir apdraudējusi daudzu valstu fiskālo stabilitāti, bet jo sevišķi nabadzīgo valstu.

Organizācijas "Transparency International", "Amnesty International" un CIVICUS pirms G20 sanāksmes nosūtīja vēstuli G20 valstu finanšu ministriem, brīdinot, ka pasauli sagaida lielākā krīze pēdējā simtgadē, un norādīja, ka parādu atmaksas apturēšana ir tikai pirmais solis.

Vēstulē teikts, ka daudzas nabadzīgās valstis joprojām vairāk tērē parādu atmaksai nekā sabiedriskajiem pakalpojumiem, kas var glābt dzīvības. Organizācijas aicināja G20 valstis atcelt parādu atmaksu vismaz līdz nākamā gada beigām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu