Agrīnās cilvēku sugas, visticamāk, izmira klimata pārmaiņu dēļ (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunā pētījumā skaidrots, kas notika ar hominīniem, kuri pasaulē dzīvoja pirms saprātīgā cilvēka. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “One Earth”, noskaidrots iespējamais iemesls, kāpēc izmira senākās cilvēku sugas. 

Līdz šim lielākā daļa hominīnu pētījumu koncentrējās uz to, kad un kā senākās cilvēku sugas cēlās, kā arī uz to, kā tās pazuda no Āfrikas teritorijas. Lielāka uzmanība arī pievērsta dinozauru nekā agrīno cilvēku sugu izzušanai. 

Pētījuma galvenais autors Paskāls Raija saka, ka zinātnisko pētījumu trūkums par šo tēmu liecina par dažādiem šķēršļiem. 

“Pierādījumi ir tik reti un izkaisīti, ka neviens pat nesāka sistemātiski pētīt cilvēku sugu izmiršanas trajektoriju. Mēs bijām pirmie un parādījām, ka vecais labais stāsts par to, ka sugas vienkārši laika gaitā viena otru nomainīja, nav pareizs,” izdevumam “UPI” stāstīja Raija. 

Jaunajā pētījumā Raija kopā ar kolēģiem paleoklimatiskos datus salīdzināja ar informāciju par sešu cilvēku sugu dzīves vietu un laiku. 

“Pēc tam tu jau vari uzzināt daudz ko par sugu klimatiskajām preferencēm un tolerances limitiem,” stāstīja Raija. 

Izstrādātie modeļi parādīja, ka izmirušās hominīnu sugas īsi pirms izmiršanas bija zaudējušas lielu daļu savas “klimata nišas”. Tieši tāpēc pētnieki uzskata, ka klimata pārmaiņas mūsu agrīno radinieku izmiršanā spēlēja ļoti nozīmīgu lomu. 

Pētnieki arī saka, ka šis pētījums ir draudošs brīdinājums cilvēcei. 

“Es neuzskatu, ka klimata pārmaiņas mums draud ar izmiršanu, tomēr ir skaidrs, ka, uzvedoties kā alkatīgi idioti, mēs sev nodrošināsim visai nožēlojamu nākotni,” piebilda Raija.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu