Bils Geitss atbalstījis latviešu emigranta projektu Āfrikā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Boriss Bulajevs ir cilvēks, kurš reiz emigrēja uz ASV no Latvijas. Tagad viņš vada nekomerciālu organizāciju “Educate!”, kas bez maksas apmāca jauniešus Āfrikā, lai viņi varētu strādāt par kurjeriem un taksistiem. Nu Bulajevs ieguvis jaunu sabiedroto šajā projektā – tas ir miljardieris Bils Geitss.

Kā vēsta “Forbes”, mototaksometra vadītājs un kurjers no Kenijas galvaspilsētas Nairobi Dens Majeko stāsta, ka agrāk viņš pelnījis aptuveni 5 dolārus (4,2 eiro) dienā. Viss mainījies pēc tam, kad Majeko nokļuvis nekomerciālās organizācijas “Educate!” izgltības programmā, kur viņš pabeidza autoskolu, kā arī apguva prasmes, kā efektīvi izmantot lietotni “Google Maps”.

Pēc Kenijas iedzīvotāja vārdiem, pēc apmācībām viņa ienākumi pieauguši vismaz sešas reizes, un pašlaik viņš pelna vismaz 30 dolārus (25,4 eiro) dienā.

Šāda veida izmaiņas cilvēku dzīvēs arī ir “Educate!” mērķis. Organizācija jau vairāk nekā 10 gadus strādā Austrumāfrikā, apmācot jauniešus ar dažādām profesionālām prasmēm.

“Motokurjeri un mototaksometri ir viens no Kenijas komercijas galvenajiem dzinuļiem,” skaidro “Educate!” dibinātājs un direktors Boriss Bulajevs, kurš ASV ieradās no Latvijas. Pēc viņa vārdiem, daudziem cilvēkiem, kuri nav ieguvuši vidējo izglītību, ir nepieciešama palīdzība, lai apgūtu dažādas bāzes prasmes. Šeit tiek runāts par prasmi lasīt karti un izmantot mobilās lietotnes, piemēram, “Uber”.

“Educate!” pārstāve Milisenta Kagičiri ir kļuvusi par tiešsaistes izglītības platformas “NawiriPro” līdzdibinātāju. Šīs platformas lietotāji var iegūt dažādas noderīgas prasmes sava biznesa veidošanai. Pagājušajā gadā veiksmīgi startēja “NawiriPro” pilotprogramma motokurjeriem. Šīs programmas “absolventiem” ir izdevies dubultot savus ienākumus.

Tāpat “Educate!” saviem klientiem ir izsniegusi kredītus viedtālruņu iegādei, kas nepieciešami darbam.

“Mēs sapratām, ka trīs nedēļu apmācību laikā jaunieši var apgūt prasmes, kas viņiem ļaus dubultot savus ienākumus ilgākā periodā. Pašlaik mēs strādājam pie īpašas izglītības programmas izveides, kas ir izraisījusi lielu jauniešu interesi,” norāda Bulajevs.

Pateicoties šiem panākumiem, “Educate!” un “NawiriPro” šogad ir iekļuvuši to projektu sarakstā, kas ieguvuši, lai cik jocīgi skanētu, bet nefinansiāla rakstura atbalstu no Bila un Melindas Geitsu labdarības fonda.

Fonds attīsta iniciatīvu “Goalkeepers”, kas aicina sasniegt dažādus ilgtspējas mērķus, ko pasaules līderi pieņēmuši pirms pieciem gadiem. Savukārt “Educate!” programma ir atzīta par vienu no “pienācīga darba un ekonomiskās izaugsmes” nodrošinātājiem.

Viens no galvenajiem “Educate!” mērķiem Āfrikā ir piesaistīt pēc iespējas vairāk jauniešu, kuri jau pašlaik strādā vai arī tuvākajā laikā tikai sāks savas darba gaitas. Pašlaik Āfrikā ir vērojams liels darba vietu trūkums. Pēc Pasaules Bankas datiem, Kenijā aptuveni 83% cilvēku strādā neoficiāli. Daudzi no šiem cilvēkiem strādā par motokurjeriem, kā arī pārdod dažādas preces šoseju malās. Bieži vien jauniešiem nav pat vidējās izglītības un nepieciešamo prasmju. Pēc “Educate!” datiem Kenijā ir vērojams ļoti augsts jauniešu bezdarba līmenis.

Bila un Melindas Geitsu fonds ir izvirzījis “Educate!” konkrētu uzdevumu – līdz 2023. gadam aptuveni 100 000 jaunajiem Kenijas motociklistiem ir jāiziet apmācības uzņēmuma izveidotajā tīmekļa platformā “NawiriPro”, kur jaunieši arī uzzinās par iespējām, kā reģistrēt un veidot savu biznesu, iepazīsies ar juridiskajām prasībām, kā arī iemācīsies izmantot mūsdienu tehnoloģijas.

Nākamajā gadā “Educate!” Kenijā plānot laist klajā jaunu programmu sievietēm un lauku apvidu iedzīvotājiem. Visticamāk, šīs programmas uzmanības centrā būs prasmes, kas ļaus vadīt sabiedriskās ēdināšanas iestādes un nelielas tirdzniecības vietas.

Vēl viens “Educate!” mērķis ir paplašināt savas darbības ģeogrāfiju un sākt apmācīt ne tikai Nairobi apvidus iedzīvotājus, bet cilvēkus arī sešos citos Kenijas apgabalos un, iespējams, arī citās Āfrikas valstīs.

Pašlaik nekomerciālā organizācija piedāvā jauniešiem pabeigt profesionālās sagatavošanas kursus un kļūt par motokurjeriem vai taksistiem bez maksas.

Bulajeva komanda finanšu atbalstu saņem no vairākiem labdarības fondiem, to vidū arī no “Imaginable Futures” fonda, ko radījis “eBay”dibinātājs Pjērs Omiljards un viņa sieva Pamela.

Tāpat “Educate!” var rēķināties arī ar Austrālijas programmu nodrošinātāja “Atlassian” atbalstu. Viens no “Educate!” sponsoriem ir arī labdarības organizācija “Rippleworks Foundation”, kur galvenais naudas devējs ir miljardieris un spilgts kriptovalūtu industrijas pārstāvis Kriss Larsens.

Vēl jo vairāk - “Educate!” sadarbojas ar Kenijas Veselības un Tirdzniecības ministriju. Bulajeva mērķis ir nodrošināt izglītības programmas finansiālo neatkarību, laika gaitā nosakot arī simbolisku samaksu par dalību apmācību programmās.

Kopumā “Educate!” var lepoties ar lieliem plāniem nākotnē. Kompānijas vadība plāno apmācīt jauniešus ar tā saucamajām maigajām prasmēm (soft skills), kā piemēram, oratorprasmēm, prasmēm strādāt komandā, attīstīt kreativitāti un pārliecību par sevi.

Uzmanības centrā būs arī tādas prasmes, kā veikt tirgus izpēti. “Educate!” plāno sniegt jauniešiem pieeju kā finanšu, tā arī citiem pakalpojumiem.

“Ilgtermiņa perspektīvā mūsu mērķis ir ik gadu apmācīt 100 000 jauniešu, tajā pašā laikā strādājot ar stabilu un efektīvu finanšu modeli,” noslēdz Bulajevs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu