Kailie smilšracēji mēdz nolaupīt un paverdzināt viens otra mazuļus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kailais smiltsracējs
Kailais smiltsracējs Foto: Wikimedia Commons

Kailie smilšracēji varētu būt vieni no dīvainākajiem zīdītājiem pasaulē, kas turklāt apveltīti ar pārsteidzošām superspējām, proti, tie spēj pretoties vēzim un novecošanās procesam, kā arī izdzīvot 20 minūtes bez skābekļa un izturēt lielas sāpes.

Tomēr izrādās, ka šiem dabas dīvaiņiem ir kāds nejauks noslēpums, kas tos drīzāk padara par ļaundariem, nevis supervaroņiem: kailie smilšracēji (heterocephalus glaber) mēdz nolaupīt cits cita atvases un paverdzināt tās.

Kailie smilšracēji ir aptuveni 10 centimetru gari un dzīvo lielās kolonijās, ciešā sadarbībā cits ar citu. Kolonijās var būt pat 300 darba indivīdu, kas lielākoties ir neauglīgi – līdzīgi kā skudru vai bišu kolonijās, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Zoology”.

Patiesībā izskatās, ka šie zobainie “ādas maisiņi” par visām varītēm cenšas dzīvot kā insekti. Tikai viena karaliene viņu vidū var laist pasaulē pēcnācējus, bet savu troni viņa iegūst pēc nežēlīgas cīņas par varu. Viena metienā viņa dzemdē līdz pat 30 mazuļiem, kurus pieskata paverdzinātas mātītes.

Kādu laiku tika uzskatīts, ka kailo smilšracēju koloniju lielumā lielu lomu spēlē savstarpējā krustošanās, tomēr tagad pētnieki uzskata, ka tas ir maz ticams.

1990. gadu sākumā pētnieki notvēra un pēc tam atkal palaida brīvībā vairākus kailos smilšracējus, lai tos izsekotu. Viņi atklāja, ka 26 kolonijas bija savus rakumus izveidojušas arī kaimiņu koloniju teritorijās. Indivīdi no 13 “iekarotajām” kolonijām vairs nekad netika redzēti.

Gadu pēc šiem novērojumiem zinātnieki uzbrūkošajā kolonijā atklāja divus smilšracēju mazuļus, kas varētu būt no iekarotās kolonijas, tomēr pētnieki domāja, ka tā ir kļūda.

“Mums vienkārši nebija rīku, lai pārliecinātos, ka es neesmu visu salaidis grīstē,” izdevumam “New Scientist” teica biologs Stens Braude. Tomēr savākto audu ģenētiskā analīze pierādīja to, ko zinātnieki bija redzējuši.

“Šie kolonijas “QQ” nolaupītie mazuļi bija kļuvuši par neauglīgiem strādniekiem. Līdz ar to viņi tiek klasificēti kā vergi,” rakstīts pētījumā.

Kailo smilšracēju nolaupīšana iepriekš tika novērota tikai nebrīvē, laboratorijas apstākļos. Šī ir pirmā reize, kad tas redzēts savvaļā. Lai arī tāda uzvedība ir novērota arī dažu primātu sugu vidū, zinātnieki to vairāk salīdzina ar skudru-paverdzinātāju (formica sanguinea) uzvedību. Šie insekti uzbrūk citu sugu kāpuriem un padara tos par savu darbaspēku. Šis evolūcijas fenomens tiek dēvēts par konverģento evolūciju.

Mazuļu paverdzināšana ļauj kailajiem smilšracējiem izdzīvot skarbajos apstākļos, kā arī palīdz izveidot plašus pazemes alu tīklus, kas sniedzas kilometriem tālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu