Samtains vīns Latvijai ar sveicienu no Gruzijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Saules pielietajā Gruzijā vīna darīšanu piekopj jau vairāk nekā 8000 gadu, padarot to par pasaules senāko vīna darīšanas valsti. Arī mūsdienās vīns ir Gruzijas ikoniskais elements un pazīšanas zīme, tā darīšanu cilvēki piekopj paaudžu paaudzēs. Tāds arī vīndares Tamunas Markozašvili stāsts. Viņa ir radījusi ekskluzīvu vīnu sēriju tieši Baltijas valstīm.

Tamuna Markozašvili nāk no vīndaru ģimenes. Viņa ir augusi Kahetijā, lielākajā vīndarīšanas reģionā Gruzijā. Lai gan ģimenes rūpalu bija paredzēts pārņemt Tamunas vecākajam brālim, liktenis lēma, ka uzņēmuma atslēga pienāksies jaunākajai māsai. Tolaik tēva uzņēmums bija kļuvis par vienu no lielākajām vīna darītavām valstī, un arī šodien tas turpina attīstīties straujiem soļiem. Intervijā ar TVNET Tamuna atklāj, kādēļ viņai tik tuvas ir Baltijas valstis, it īpaši Latvija, un kādēļ radījusi Amosa vīna zīmolu tieši baltiešiem.  

Foto: Unsplash

Jūs esat radījusi vīnu īpaši Baltijas valstīm. Pastāstiet, kādēļ izvēlējāties radīt vīnu tieši šim reģionam.

Viss sākās ar to, ka mēs ar biznesa partneriem devāmies uz Latviju. Vēlējāmies apskatīt šo valsti, redzēt, kas šeit notiek, un arī aplūkot, kādi vīni šeit ir pieejami. Kad nonācām Latvijā, konstatējām, ka veikalu plauktos ir ārkārtīgi šaurs Gruzijas vīnu klāsts.

Mēs nemaz šādus vīnus Gruzijā nedzeram.

Mums ir plaša vīnu izvēle, unikālas tradīcijas, un mums vīna baudīšana ir nozīmīgs process. Es vēlējos tajā dalīties ar Latvijas iedzīvotājiem un piedāvāt kvalitatīvu gruzīnu vīnu.

Pirmais solis bija latviešu un arī pārējo baltiešu iepazīšana – vēlējāmies noskaidrot, kas jums patīk un kādas ir jūsu vēlmes. Mēs veicām rūpīgu tirgus izpēti un manījām, ka baltiešiem pie sirds iet pussaldie vīni, kas ir viegli un saldeni. Balstoties uz pētījumu, mēs radījām īpašu vīnu sēriju. Tie ir pussausie vīni, kas var būt gan dzēriens, ko malkot vakariņās, gan šis pats vīns iederēsies pasēdēšanā ar draugiem un ģimeni.

Tā nebija sagadīšanās, kādēļ izvēlējāmies Latvijai un pārējām Baltijas valstīm radīt īpašu vīnu. 

Mēs vienmēr esam uzskatījuši baltiešus par saviem draugiem un vēlējāmies radīt kaut ko tādu, ko parasti radām saviem tuvākajiem draugiem.

Gruzijai nav pārāk daudz kaimiņvalstu vai draugu, tāpēc mēs tos izvēlamies ļoti uzmanīgi un tos sargājam. Tas bija mūsu galvenais koncepts jaunajai vīnu produkcijai. Mēs centāmies radīt kaut ko no visas sirds, kas ir radīts mūsu draugiem, ieliekot tajā mūsu vērtības un unikalitāti.

Foto: Publicitātes foto

Vai esat radījusi līdzīgu vīna produkciju arī citām valstīm?

Nē, jūs esat īpaši izredzēti. (Smejas.) Mēs esam radījuši vīnu tikai baltiešiem. Jūs esat pirmie, kuriem esam radījuši īpašu zīmolu, konceptu un garšu, un mēs negrasāmies radīt vīnu kādai citai valstij.

Kāds bija jūsu Latvijas ceļojums? Vai Latvija radīja kādus īpašus iespaidus?

Es dievināju šo ceļojumu. Jāsaka godīgi, ka ļoti bieži ceļoju un esmu arī dzīvojusi citās Eiropas valstīs, piemēram, pāris gadus Spānijā un Vācijā. Kad pirmo reizi viesojos Latvijā pirms diviem gadiem, biju ļoti patīkami pārsteigta. Šī valsts patiešām atšķiras no citām Eiropas valstīm.

Man ļoti patika cilvēki – es jutu arī latviešu mīlestību pret Gruziju.

Iepriekš domāju, ka tas ir vienpusēji, bet, kad nonācu Latvijā, jutos tā, it kā mani uzņemtu labi draugi, jutos kā mājās. Šeit cilvēki mani uzņēma ar atplestām rokām.  Pēc tam, pirms sākās pandēmija, uz Latviju ceļoju pat ļoti bieži – dažbrīd pat reizi mēnesī. Man ļoti patīk šeit pavadīt laiku.

Vai, jūsuprāt, starp Latviju un Gruziju pastāv kāda saikne?

Jā. Galvenokārt tie ir cilvēki. Manuprāt, tā ir tāda kā savstarpējā ķīmija. Starp citu, pie mums Gruzijā dzīvo diezgan daudz latviešu – kad sabruka Padomju Savienība, daudzi latvieši apmetās šeit uz dzīvi. Mēs esam iepazinuši latviešus, viņu stāstu un vēsturi. Tāpat dažos gruzīnos arī rit latviešu asinis. Kad pirmo reizi apciemoju Latviju, konstatēju, ka arī šeit daudziem cilvēkiem ir saikne ar Gruziju, proti, es satiku latviešus, kam rados ir gruzīni. Šie aspekti rada siltas jūtas pret Latviju.

Foto: Unsplash

Pastāstiet mazliet vairāk par Gruzijas vīna darīšanas vēsturi. Cik sen šeit cilvēki specializējas vīna darīšanā?

Gruzija ir viena no senākajām valstīm, kas aizsākusi vīna darīšanas tradīcijas. Samērā nesen,

2017. gadā, 50 kilometrus no Tbilisi, tika atrastas pasaulē vecākā vīna paliekas māla krūkās. Tas bija aptuveni 8000 gadu sens vīns, kas nozīmē, ka mūsu tradīcijas stiepjas ārkārtīgi dziļā pagātnē.

Mūsu valsts vēsturē vienmēr bijusi kāda saikne ar vīna darīšanu. Tas ir galvenais ekonomikas avots un iemesls, kādēļ esam tiktāl attīstījušies. Citām valstīm ir dārgakmeņi, mūsu valstij vērtīgākais dārgums ir vīns. Vīna darīšana ir process, ko gruzīni nodod no paaudzes paaudzē. Arī es nāku no vīna ražotāju ģimenes – visa mana dzīve ir grozījusies ap vīna darīšanu.

Raksts tapis sadarbībā ar Amosa

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu