Francija izsludina striktus ierobežojumus, lai apturētu Covid-19 otro vilni (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis maskā iet garām slēgtiem veikaliem un bāriem Francijā
Vīrietis maskā iet garām slēgtiem veikaliem un bāriem Francijā Foto: AFP/SCANPIX

Francijā, kur jaunu Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits sasniedz 30 000 dienā un slimnīcas cenšas tikt galā ar milzīgu pacientu pieplūdumu, ieviesīs jaunus stingrus ierobežojumus cerībā ierobežot koronavīrusa uzliesmojumu. 

Cilvēki varēs pamest savas mājas tikai neatliekamu darbu vai medicīnisku iemeslu dēļ, un pirms iziešanas no mājas tiem būs jāizpilda īpaša veidlapa par iemesliem, kāpēc viņi atrodas ārpus mājas. Līdzīga kārtība tika noteikta arī pavasarī, kad valsti piemeklēja Covid-19 pirmais vilnis. 

Restorāni, bāri un citas publiskas vietas būs slēgtas, taču skolas un rūpnīcas turpinās darbu. 

Jebkāda pulcēšanās ir aizliegta. 

Jaunie ierobežojumi stāsies spēkā piektdien.

Francijas prezidents Emanuels Makrons, uzrunājot sabiedrību, trešdien sacīja, ka "mums ir brutāli jāspiež bremzes", lai izvairītos no nogrimšanas strauji progresējošajā pandēmijā. Viņš arī sacīja, ka

pusi no intensīvās terapijas gultām Francijas slimnīcās aizņem Covid-19 pacienti. 

"Tāpat kā pavasarī, jūs varēsiet atstāt savu māju, tikai lai strādātu, apmeklētu ārstu, lai sniegtu palīdzību radiniekam, veiktu nepieciešamos pirkumus vai dotos pastaigā netālu no mājām," sacīja Makrons.

Vienlaikus Francijas prezidents uzsvēra, ka sabiedriskie pakalpojumi un rūpnīcas paliks atvērtas, piebilstot, ka

ekonomika "nedrīkst apstāties vai sabrukt".

Ierobežojumi noteikti līdz 1. decembrim, un tie tiks atkārtoti izvērtēti ik pēc divām nedēļām. Makrons sacīja, ka saglabā "cerību, ka ģimenes varēs atkal apvienoties uz Ziemassvētkiem".

Citas stratēģijas nav

Prezidents uzsvēra, ka citas stratēģijas cīņā ar Covid-19 nav iespējamas, un paskaidroja, kādēļ.

Valdības zinātniskie padomnieki brīdinājuši, ka

mēģinājums panākt pūļa imunitāti, ļaujot vīrusam izplatīties sabiedrībā, novestu pie vairāk nekā 400 000 cilvēku nāves.

Francijā ir paplašināta Covid-19 testēšana, veicot 1,9 miljonus testu nedēļā, tomēr ar to nav pieticis, lai apturētu vīrusa straujo izplatīšanos.

Makrons arī noraidīja ideju par ierobežojumu piemērošanu tikai tām sabiedrības grupām, ko vīruss apdraud visvairāk, un paļaušanos tikai uz intensīvās aprūpes nodaļām.

Pēc konsultācijām ar zinātniekiem, politiskajām partijām un citiem Eiropas līderiem "es esmu nolēmis, ka mums jāatgriežas pie ierobežojumiem, kas iepriekš apturēja vīrusu," paziņoja Makrons.

Francijā otrdien reģistrēti 523 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi, tostarp 235 sociālās aprūpes iestādēs, kas ir lielākais koronavīrusa upuru skaits kopš aprīļa.

Valsts slimnīcas lūgušas izsludināt pēc iespējas plašākus ierobežojumus, lai mazinātu vīrusa izplatību, brīdinot, ka valsts veselības aprūpes sistēma atrodas uz sabrukuma robežas, kas var novest pie ievērojamas pārmērīgas mirstības visneaizsargātākajās cilvēku grupās.

Arī Vācija atgriežas pie stingriem ierobežojumiem

Jau ziņots, ka arī Vācijā nolemts no pirmdienas uz mēnesi slēgt bārus, teātrus, restorānus un citas sabiedriskas vietas, bet skolas paliks atvērtas. 

Ierobežojumu skartajiem uzņēmumiem valsts sola finansiālu palīdzību, atvēlot šim nolūkam 10 miljardus eiro, taču tūkstošiem bāru un restorānu īpašnieku Vācijā piedalījušies protesta akcijās, jo uzskata, ka to slēgšana uz vairākām nedēļām vēl vairāk kaitēs jau tā smagi cietušajai nozarei. 

Uzņēmēji arī nav mierā, ka viss slogs uzlikts uz viņu pleciem, un vēlas, lai arī namīpašnieki, telpu īzīrētāji, dod kādu ieguldījumu un maksā savu daļu par zaudējumiem, taču valdība šajā jautājumā neiejaucas. 

Vācijā saslimstība ar Covid-19 nav tik augsta kā Francijā - dienā tiek reģistrēti ap 14 - 15 tūkstošiem jaunu saslimšanas gadījumu, taču arī šeit ierobežojumi ieviesti cerībā, ka līdz Ziemassvētkiem situācija būs normalizējusies un cilvēki svētkus varēs sagaidīt ģimenes lokā. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu