Lukašenko pie visām Polijas, Lietuvas un Ukrainas politiķu likstām vaino viņa režīma kritizēšanu (10)

TVNET/Tut.by
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas autokrātiskais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien klāstīja, ka Polijā, Lietuvā un Ukrainā valdošie politiķi esot zaudējuši popularitāti tieši tāpēc, ka kritizējuši viņa režīma centienus noturēties pie varas, ziņo "Tut.by".

Lukašenko Baltkrievijas tuvākajiem kaimiņiem ieteica nelīst "svešā dārzā".

Visskarbāk Lukašenko izteicās par Poliju, kur pašlaik notiek protesti pret Augstākās tiesas pieņemto faktisko abortu aizliegumu, ko atbalsta valdošā partija "Likums un taisnība" (PiS). Tiesas lēmums paredz, ka turpmāk valstī, kur jau līdz šim bija vieni no stingrākajiem abortu likumiem Eiropā, abortu nebūs ļauts veikt arī nopietnu augļa defektu gadījumā. Polijā jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti, pieteikts sieviešu streiks.

"Viņi gribēja pie mums sarīkot revolūciju. Pat ne revolūciju, bet varas gāšanu, bet beigās paši dabūja," savu versiju piedāvā Lukašenko.

"[Aborti] bija pēdējais piliens. [Polijas prezidents Andžejs] Duda uzvarēja Polijā, falsificējot vēlēšanas. Nebija pat procentuāla pārsvara. Falsificēja," prātoja Lukašenko, kura valstī jau kopš 9.augusta nerimstas protesti par vēlēšanu rezultātu viltošanu. "Un tā arī viss sākās."

Lukašenko komentēja arī parlamenta vēlēšanas Lietuvā, kurās uzvarēja opozīcijā esošā konservatīvā partija.

"Opozīcija uzvarēja vēlēšanās. Lūk, iejaucās Baltkrievijā - zaudēja varu," savu versiju pauž Lukašenko.

"Un kas notika Ukrainā, kas notika ar mūsu draugu Volodju Zelenski? Satriecoša sakāve pašvaldību vēlēšanās. Tāpēc nevajag savu kaimiņu apmētāt ar akmeņiem, nevajag līst mūsu dārzā. Tieciet galā paši ar sevi," savu sakāmo noslēdza Lukašenko.

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Aizturētie protestētāji sūdzas par brutālu vardarbību un pazemošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu