Naftas cenām Eiropā un ASV ievērojams kritums (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas valstīs tiek noteikti arvien jauni ierobežojumi un karantīna, lai mazinātu Covid-19 izplatību. Tas savukārt ir atsaucies uz naftas cenām, jo lielāko jēlnaftas marku cenas piedzīvojušas būtisku kritumu, liecina “Trading Economics” dati.

Tiek norādīts, ka “Brent” un WTI jēlnaftas cenas sasniegušas zemāko līmeni kopš 15. jūnija. Decembra nākotnes līgumu cena “Brent” markas jēlnaftai par barelu Londonas biržā maksāja 37,12 dolārus par barelu, kas ir par diviem dolāriem mazāk nekā dienu iepriekš (kritums par 5%).

Savukārt WTI markas fjūčeru cena Ņujorkas fondu biržā arī nokritās par vairāk nekā 5%, sasniedzot 35,38 dolārus par barelu.

Naftas cenu kritums tiek saistīts ar jauniem pandēmijas ierobežošanas pasākumiem, kas tiek noteikti vairākās Eiropas valstīs. Tā, piemēram, Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien paziņoja par “jaunu etapu” cīņā pret Covid-19. Šajā posmā tiek paredzēts daļējs karantīnas režīms, kas stājas spēkā no 30. oktobra. Jaunie ierobežojumi būs spēkā vismaz līdz 1. decembrim.

Savukārt Vācijā līdz novembra beigām būs slēgtas virkne sabiedrisko vietu, paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele. Ņemot vērā ierobežojumus ir skaidrs, ka būtiski mazināsies pieprasījums pēc degvielas.

Pēc bankas ING analītiķa Vorena Patersona teiktā, esošā situācija var piespiest Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) un sabiedrotās valstis novembrī veikt kādus ārkārtas pasākumus. To vidū varētu būt arī esošā naftas ieguves līmeņa samazināšana. Pašreizējā valstu vienošanās paredz, ka līdz janvārim ir daļēji jāatjauno naftas ieguves apjomi.

Negatīvi naftas cenas ietekmējusi arī statistika par ASV naftas rezervēm. 28. oktobra dati liecina, ka ASV naftas rezerves nedēļas laikā ir palielinājušās par 4,3 miljoniem barelu, un šāds rezervju palielinājums ir lielākais kopš jūlija.

Tikmēr pagājušajā nedēļā naftas ieguve ASV palielinājās par 1,2 miljoniem barelu diennaktī, sasniedzot 11,1 miljonu barelu naftas dienā. Šajos apstākļos pastāv bažas, ka var veidoties naftas pārprodukcija un situācija, līdzīga kā pavasarī, kad iegūto naftu fiziski nebija, kur uzglabāt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu