Noskaidrotas seno ēģiptiešu tintes slepenās sastāvdaļas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Papiruss ar hieroglifiem. Ilustratīvs attēls
Papiruss ar hieroglifiem. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

12 antīku papirusu fragmentu analīze sniegusi interesantas detaļas par to, kā senie ēģiptieši izgatavoja sarkano un melno tinti, kuru izmantoja rakstīšanai.

Ir zināms, ka senie ēģiptieši izmantoja tinti jau ap 3200. gadu pirms mūsu ēras. Tiesa, šie izpētītie fragmenti ir no Romas perioda ap 1. līdz 2. gadsimtu mūsu ērā).

Izmantojot dažādus sinhrotrona starojuma paņēmienus, to skaitā spēcīgus rentgenstarus, zinātnieki izanalizēja papirusu fragmentus un atklāja tintes elementāro, molekulāro un strukturālo sastāvu vēl neredzēti smalkās detaļās, vēstīts vietnē "Science Alert".

Foto: PNAS/Thomas Christiansen

“Lietojot 21. gadsimta vismodernākās tehnoloģijas, lai atklātu antīkās tintes izgatavošanas noslēpumus, mēs esam snieguši savu artavu rakstības izcelsmes atklāšanā,” komentēja zinātniece Marine Kote.

Sarkanā tinte, kas parasti izmantota, lai pasvītrotu virsrakstus, instrukcijas, atslēgvārdus, visticamāk, tika iegūta, izmantojot dabisko minerālkrāsu okeru. To pierāda arī identificētās dzelzs, alumīnija un hematīta pēdas.

Intriģējošāka bija uz svina bāzētu savienojumu atklāšana gan melnajās, gan sarkanajās tintēs, kas nebija tradicionāli tintēs izmantoti svina bāzes savienojumi. Tas liecina, ka svins tika pievienots tehnisku iemeslu dēļ.

“Svina bāzes vielas neļauj saistvielām pārāk izplesties, kad tinte vai krāsa ir uzklāta uz papīra vai papirusa virsmas,” rakstīts pētījumā.

Līdz ar noskaidrošanu, kā senajiem ēģiptiešiem izdevās izvairīties no smērējumiem uz papirusa, pētījums arī atklāj dažas diezgan īpašas tintes izgatavošanas tehnikas. Visticamāk, tintes izgatavoja tie paši priesteri, kas ar tām rakstīja.

Foto: PNAS/Thomas Christiansen

“Fakts, ka svins tika pievienots nevis kā pigments, bet gan kā sausinātājs, liecina, ka tintēm bija diezgan sarežģītas receptes un tās nevarēja izgatavot kurš katrs. Mēs domājam, ka bija īpašas darbnīcas, kur tās tika izgatavotas,” teica eģiptologs Tomass Kristiansens.

Interesanti, ka tintes izgatavošana darbnīcās ir pieminēta arī grieķu tekstos no 3. gadsimta mūsu ērā.

Šo tehniku, kad svins tintē tiek izmantots kā sausinātājs, atkal sāka lietot 15. gadsimta Eiropā, kad sāka parādīties eļļas gleznas. Tiesa, izskatās, ka šo triku jau bija atklājuši senie ēģiptieši 1400 gadu agrāk.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “PNAS”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu