Covid-19: kāda ir situācija Eiropā un citviet (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc neilga atelpas brīža rudenī Eiropu ar jaunu sparu pārņēmuši Covid-19 uzliesmojumi, pārspējot pavasara rādītājus. Portāls TVNET apkopo, kāda  pašlaik ir situācija Eiropā.

Baltijas valstis

Covid-19 otrajā vilnī augstus saslimšanas rādītājus uzrāda Lietuva. Pēdējās nedēļas laikā tur atklāj vidēji vairāk nekā 800 inficēšanās gadījumu dienā, lielākoties arī katru dienu ir pa vairākiem nāves gadījumiem. Sestdien, 31.oktobrī, tika pārkāpta 1000 gadījumu dienā robeža.

Liela daļa jauno gadījumu tiek atklāti medicīnas, sociālās aprūpes un izglītības iestādēs; bet pieaug arī inficēšanās uzņēmumos un veikalos. Apmēram ceturto daļu inficēšanās gadījumu nav iespējams izsekot.

Latvija, kur pēdējā laikā tiek atklāti ap 200 inficēšanās gadījumiem dienā, ir otrā vissmagāk skartā valsts Baltijā. Atšķirībā no pavasara, kad Latvijā valdīja vislabākā situācija, rudenī līdere ir Igaunija, kur galvenokārt dienā apstiprina zem simt inficēšanās gadījumiem.

Foto: Lietuva Covid-19 pandēmijas otrā viļņa laikā

Vācija

Vācijā otrais slimības vilnis krietni pārspējis pirmo slimības uzliesmojumu pavasarī. Pagājušonedēļ tika sasniegts "rekords" - vairāk nekā 19 000 atklātu gadījumu vienā dienā. Pēc tam šis rādītājs nedaudz nokritās. Pirmdien tika paziņots par vairāk nekā 16 000 jaunu gadījumu. Salīdzinājumam - pavasarī augstākais vienā dienā atklāto gadījumu skaits nesasniedza 7000. Jāņem gan vērā, ka testēšanas jauda pašlaik ir lielāka.

Reaģējot uz kraso inficēšanās rādītāju pieaugumu, lai nepārslogotu slimnīcas un atgūtu kontroli pār epidemioloģisko situāciju, Vācijā noteikti samērā stingri ierobežojumi. Vismaz līdz novembra beigām būs slēgtas kultūras un izklaides iestādes, kā arī restorāni un bāri. Pulcēšanās ārpus telpām būs atļauta ne vairāk kā desmit personām, turklāt tās nedrīkstēs pārstāvēt vairāk kā divas mājsaimniecības. Slēgtas tiks vingrošanas zāles un peldbaseini, kosmētikas kabineti, masāžas saloni un tetovēšanas studijas.

Foto: Covid-19 otrais vilnis Vācijā

Polija

Ļoti straujš inficēšanās gadījumu pieaugums vērojams Polijā, kura salīdzinoši labi tika galā ar slimības pirmo vilni. Sestdien Polijā tika apstiprināti gandrīz 22 000 jaunu inficēšanās gadījumu, bet pirmdien - 15 500.

Polijas veselības aprūpes sistēma netiek galā  - trūkst ārstu, medmāsu un vietu intensīvajā terapijā, norāda raidorganizācija "Deutsche Welle".

Polijas epidemiologs un valdības padomnieks Andžejs Horbans zvanījis trauksmes zvanu, sakot, ka šādā tempā veselības aprūpes sistēma drīz sasniegs savu iespēju robežas. "Ja inficēšanās temps paliks pašreizējā līmenī, nebūs cita varianta kā ieviest karantīnu," viņš brīdinājis. 

Patlaban hospitalizēti 15 000 cilvēku, bet gultasvietu pietiek 22 500. Katru dienu slimnīcās ieved ap 700 jauniem Covid-19 pacientiem. Šobrīd aizņemti 1200 no 1700 mākslīgās elpināšanas aparātiem, kas rezervēti koronavīrusa pacientiem.

Varšava 24. oktobrī.
Varšava 24. oktobrī. Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānija

Lielbritānijā no ceturtdienas stāsies spēkā četru nedēļu karantīna. Šai laikā būs atvērti tikai ikdienā nepieciešamo preču veikali, tiks slēgtas izklaides un brīvā laika pavadīšanas vietas, bet krogi, bāri un restorāni varēs piedāvāt ēdienus vienīgi līdzņemšanai vai piegādāt tos mājās. Savukārt skolas un augstākās izglītības iestādes turpinās darbu.

"Ir laiks rīkoties, jo izvēles nav," sacīja britu premjers Boriss Džonsons, kurš pats pavasarī inficējās ar jauno koronavīrusu un tika ievietots slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā.

Pirmdien Lielbritānija ziņoja par nepilniem 19 000 gadījumiem, taču aizvadītajās dienās šis rādītājs ir pārkāpis 20 000 slieksni.

Francija

Francijā stingri ierobežojumi stājās spēkā jau pagājušonedēļ. Arī tur Covid-19 uzliesmojums daudzkārt pārspēj pirmā viļņa rādītājus.

Pirmdien Francija ziņoja par vairāk nekā 53 000 jaunu inficēšanās gadījumiem vienas diennakts laikā - tas ir augstākais rādītājs visā pandēmijas laikā. Līdz ar inficēšanās gadījumu skaitu aug arī slimnīcu noslodze.

Patlaban Francijas slimnīcās ir vairāk nekā 25 000 Covid-19 pacientu. 12 dienu laikā aizņemto gultasvietu skaits ir vairāk nekā divkāršojies.

Nacionālā mēroga karantīna ilgs vismaz līdz 1.decembrim, taču tā varētu tikt pagarināta.

Foto: Covid-19 ierobežojumi Francijā

Beļģija

Vēl viens Covid-19 epicentrs Eiropā ir Beļģija, kur pagājušās nedēļas nogalē jauno inficēto skaits pārsniedza 23 000 dienā. Pirmdien tika apstiprināti 11 700 gadījumi.

Beļģijā pēdējo 14 dienu periodā ir 1735 inficēšanās gadījumi uz katriem 100 000 iedzīvotāju, kas ir augstākais rādītājs visā Eiropā.

Daudzas slimnīcas ir pārslogotas, un mediķi sūdzējušies, ka viņiem pat pēc pozitīvas diagnozes liekot iet uz darbu. Piektdien Beļģijā tika izziņoti stingrāki Covid-19 ierobežojumi.

Itālija un Spānija

Inficēšanās apmēri auguši arī Itālijā un Spānijā, kuras pirmā viļņa laikā bija pirmās un vissmagāk skartās Eiropas valstis. Pirmdien Itālijā tika reģistrēti vairāk nekā 22 000 jaunu inficēšanās gadījumu, kaut arī pagājušonedēļ šis rādītājs pārsniedza 31 000. Spānijā pirmdien reģistrēti vairāk nekā 18 000 jaunu gadījumu, bet pagājušonedēļ augstākais rādītājs pārsniedza 25 000.

Spānijā hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits sasniedza 19 170, kas ir 15% no visām valstī pieejamajām gultasvietām, kas paredzētas visu veidu pacientiem. Spānijas valdība norādījusi, ka neizsludinās pilnīgu karantīnu vissmagāk skartajos reģionos.

Spānijā apbedītāji streikojuši, jo strauji pieaugošā Covid-19 upuru skaita dēļ vairs netiek galā ar darba pienākumiem.

Arī Itālijā nav izsludināta tik stingra karantīna kā pavasarī, taču ieviesti ierobežojumi - komandantstunda un aizliegums ceļot uz vai no smagāk skartajiem reģioniem. Līdzīgi kā Spānijā, Itālijā pieaudzis intensīvās aprūpes nodaļās aizņemto gultasvietu skaits.

Slovākija

Liels inficēšanās gadījumu pieaugums, salīdzinot ar pavasari, vērojams arī Slovākijā. Nelielajā valstī tagad katru dienu reģistrēti ap 2000 līdz 3000 jauni inficēšanās gadījumi. 

Cenšoties noskaidrot saslimstības apmērus un ierobežot slimības izplatību, Slovākija īsteno vērienīgu masveida testēšanu.

Aizvadītajā nedēļas nogalē antigēna testi tika veikti 3,6 miljoniem cilvēku jeb apmēram divām trešdaļām valsts iedzīvotāju.

Nedaudz vairāk kā 1% tika konstatēta inficēšanās. Antigēna testi dod rezultātu daudz ātrāk nekā testi, kuros tiek ņemti paraugi no deguna un rīkles un sūtīti uz laboratoriju, taču tie ir mazāk uzticami.

Testu veikšana nav obligāta, bet personām, kas nevarēs uzrādīt negatīvu testa rezultātu gadījumā, ja tās apturēs policija, varēs tikt piemērotas sodanaudas. Tiem, kam tests ir pozitīvs, jāievēro karantīna.

Foto: Covid-19: Slovākija vienā dienā testē pusi iedzīvotāju

Krievija

Krievijā, kura pieredzēja smagu pirmo infekcijas vilni, rudenī inficēšanās temps ir straujāks, taču ne tik ļoti kā Eiropas valstīs. Pēdējā laikā tiek apstiprināti ap 18 000 jaunu inficēšanās gadījumu dienā. Nāves gadījumu skaits - vairāki simti dienā.

Vissmagākā situācija ir Krievijas attālajos reģionos - Urālos, Sibīrijā un pie robežas ar Kazahstānu. Internetā nonākuši drūmi video, kuros redzamas maisos saliktu līķu kaudzes, kuras sakrautas slimnīcu gaiteņos. Reģiona amatpersonas apstiprināja video autentiskumu, sakot, ka trūkst pataloganatomu, tāpēc līķi līdz sekcijai tiekot uzglabāti slimnīcu pagrabos.

Ātrās  palīdzības automašīnas Omskā. 28.oktobris, 2020
Ātrās  palīdzības automašīnas Omskā. 28.oktobris, 2020 Foto: ALEXEY MALGAVKO / REUTERS / SCANPIX

Ātrās palīdzības šoferi Omskā sūdzējušies, ka slimnīcas viņus sūtot prom, kad viņi ierodas ar pacientiem. Mediķi Kurganā norāda, ka vietējā veselības aprūpes sistēma esot piedzīvojusi sabrukumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu