Radīts video sports maziem bērniem vingrošanai mājās

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Covid-19 laikā saradusies virkne dažādu video mācību sporta entuziastiem vingrošanai mājās. Lielākoties tie adresēti pieaugušajiem. Par specializētām video mācību programmām bērniem Latvijā nav dzirdēts. Bet – ko viņiem darīt laikā, kad klātienes sporta pulciņi nav atļauti? 

Tāpēc vairāki sporta treneri, kuri Covid-19 laikā palikuši bez darba, tieši bērnudārza vecuma bērniem radījuši video sporta treniņu platformu. Tā var palīdzēt arī vecākiem, kuri tagad strādā no mājām un nevar visu uzmanību veltīt bērnam.

Pirms vēl Covid-19 pārņēma Latviju, ”Valtera talantu skola” futbolā trenēja ap 500 bērnu vecumā no trīs līdz sešiem gadiem dažādos Rīgas bērnudārzos.

Apzinoties, ka ieilgs Covid-19 liegums klātienes nodarbībām, sporta treneri, kā nu paši mācēja, sāka filmēt un bērniem veidot video pamācības treniņiem mājas apstākļos.

“Treniņu programma ir nevis atsevišķi vingrinājumi, bet tie ir pakāpeniski un sistemātiski vairākām nedēļām, vairākiem mēnešiem. Pārdomāts, ko dara pirmajā mēnesī un pēc tam, kā bērnu virza,” stāsta ”Valtera talantu skolas” treneris Valters Jekševics.

Video treniņu programma ir ar rotaļu elementiem, lai tik maziem bērniem noturētu uzmanību, interesi, bet vienlaikus šiem vingrinājumiem ir profesionālā pieeja atbilstoši bērna dabiskajām spējām.

Kad šajā Covid-19 laikā vecāki strādā attālināti no mājām, bet paši mazākie bērni mēdz prasīt no vecākiem nedalītu uzmanību, tad video treniņu programma esot risinājums. Bērni var vieni paši bez uzraudzības pildīt uzdevumus.

Nav arī vajadzīgs pirkt īpašu inventāru. Piemēram, šķēršļu joslām var izmantot mājā jau esošos priekšmetus – spilvenus, krēslus, kurpju kastes, plastmasas glāzes, rotaļlietas.

“Sākotnēji vecākam būs mazliet jāpalīdz bērnam, bet tas labais – apgūstot šo programmu, bērns iemācās trenēties patstāvīgi,” norāda ”Valtera talantu skolas” vadītāja Arta Neilande.

Lai būtu atgriezeniskā saite, vecāki var nofilmēt, kā bērni izpilda uzdevumus, un šo video nosūtīt ”Valtera talantu skolas ”treneriem.

“Treneris pēc tam apskatās un dod atgriezenisko saiti. Dod padomus, ko var uzlabot, ko darīt citādāk. Programmā ir arī dažādi līmeņi. Treneris var ieteikt – hei, varbūt tev ir nepieciešams jau iet uz otro līmeni,” saka Neilande.

Video mācību platformas izveidošanai ”Valtera talantu skola” sākotnēji vēlējās pieaicināt programmētāju. Sagatavotā tāme – pārāk liela, tāpēc sporta treneri paši ienira interneta tehnoloģijās.

“Es domāju, ka valsts varētu palīdzēt ar kādu tehnisko nodrošinājumu, jo ne visiem ir pieredze strādāt ar dažādām programmām. Iespējams, mēs varētu to izdarīt agrāk, kvalitatīvāk. Mēs būtu tikai priecīgi, ja būtu kāds projekts, kurā varētu iesaistīties un gūt digitālo palīdzību,” bilst Neilande.

Šobrīd Covid-19 apstākļos, kad reakcijai jābūt straujai, šādas vienotas valstiskas palīdzības mācību un kursu pārcelšanai uz digitālo vidi nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu