Kādēļ kontaktdakšām ir nepieciešama metāla atvere? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aplūkojot Eiropas kontaktdakšas, lielākajai daļai no tām ir manāma apaļa dzelzs atvere. Ir pilnīgi skaidrs, ka šis elements tur nav nejauši un tam ir kāda funkcija.

Vairumā Eiropas valstu šāds papildinājums kontaktdakšām ir visai bezjēdzīgs, jo Baltijas valstīs vienkārši neizmanto tādas kontaktligzdas, kurās būtu neliela dzelzs tapa kontakta fiksācijai. Būtībā kontakti ar caurumiem ir paredzēti CEE 7/5 kontaktligzdai, kuru izmanto Francijā, Polijā, Beļģijā, Dānijā, Slovākijā un Čehijā.

CEE 7/5 kontaktligzda
CEE 7/5 kontaktligzda Foto: Wikimedia Commons

Galvenokārt šāds caurums kontaktdakšā ir paredzēts elektrisko iekārtu fiksācijai, lai tās būtu grūtāk izvilkt no kontakta un pasargātu mazus bērnus no elektrošoka. Cieši ieskatoties kontaktdakšas metāla caurumā, ir iespējams saskatīt divas cilnes, kuras ir paredzētas tapas satveršanai.

Otra funkcija ir pareiza kontaktdakšas iezemēšana, kas arī ir šā metāla cauruma galvenais uzdevums. Tas nozīmē, ka šis nelielais papildinājums teju vai piespiež lietotāju pareizi ievietot kontaktdakšu kontaktligzdā – ja metāla tapa un caurums ir augšējā malā, lietotājs nemaz nevar citādi pieslēgt elektroierīci elektrībai un sajaukt kontaktdakšas polaritātes. Šāda nianse var izrādīties ārkārtīgi būtiska īpaši jutīgām iekārtām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu