Jeruzalemē atrasts ebrejiem neraksturīgs dārgakmens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Arheologi Jeruzalemē atklājuši retu 2000 gadu senu dārgakmens zīmogu, uz kura attēlots grieķu saules dievs, mākslas aizbildnis Apollons. Tiesa, eksperti saka, ka zīmoga īpašnieks, visticamāk, nebija grieķis vai romietis.

Pētnieki domā, ka šī tumši brūnā jašma, visticamāk, piederēja kādam ebrejam, kurš dzīvojis mūsu ēras 1. gadsimtā un bijis monoteisks, tomēr pratis novērtēt kvalitātes, kas saistītas ar Apollonu, rakstīts izdevumā "Live Science".

“Es nedomāju, ka viņš ticēja Apollonam kā dievam, tomēr viņš ticēja tam labajam, ko piedāvā šis dievs: gaismai, nevainībai, veselībai, panākumiem, kas ir ļoti pozitīvas lietas. Visi tās grib iegūt sev,” skaidroja arheologs Eli Šukrons.

Dāvida pilsētas apmeklētāji šo zīmogu arheologu pavadībā atrada vietā, kur reiz bija rietumu mūris, kas ieskāva pilsētu un kuru mūsu ēras 70. gadā iznīcināja romieši.

Ovālais dārgakmens ir mazāks par sīknaudas monētu un ir tikai trešais zināmais tāda veida zīmogs. Tie ir dārgakmeņi, kuriem virspusē ir gravējums, un tie ir izgatavoti laika posmā no 516. gada pirms mūsu ēras līdz 70. gadam mūsu ērā Jeruzalemē.

Antīkajā laikā jašma tika uzskatīta par ļoti vērtīgu dārgakmeni. Atklātais dārgakmens, visticamāk, bija iestiprināts gredzenā un izmantots, lai aizzīmogotu vēstules, bišu vaskā atstājot savu personalizēto parakstu.

Gravējumā Apollona seja ir redzama profilā, un tā garie mati krīt pāri platajam kaklam. Grieķu un romiešu dievam arī ir prāvs deguns, biezas lūpas un izteikts zods.

NOSKATIES VIDEO:

“Vietās, kas tiek identificētas ar ebreju populāciju, ļoti reti gadās atrast zīmogus, uz kuriem ir Apollona attēls. Kad mēs atradām šo jašmu, mēs sev jautājām: “Ko Apollons darīja Jeruzalemē? Kāpēc ebrejs nēsāja gredzenu ar svešu dievu uz tā?” Atbilde, mūsuprāt, ir tāda, ka gredzena īpašnieks to nēsāja, nevis lai paustu kādu reliģisku motīvu, bet gan izmantotu iespaidu, kuru Apollons reprezentē,” teica Šukrons.

Saules un gaismas dievs Apollons ir viena no populārākajām un cienītākajām dievībām Vidusjūras austrumu reģionos Otrā tempļa periodā. Tas ka izmantots tumšas krāsas dārgakmens, liecina, ka zīmoga izgatavotājs vēlējās uzsvērt Apollonu kā gaismas simbolu, kas izgaismo tumsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu