"Progresīvie" ārkārtas situācijas izsludināšanas gadījumā prasa plašāku sociālo atbalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Progresīvie" kongress
Partijas "Progresīvie" kongress Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeimā nepārstāvētā partija "Progresīvie" ārkārtējās situācijas izsludināšanas gadījumā prasa plašāku sociālo atbalstu iedzīvotājiem, teikts partijas paziņojumā.

"Progresīvie" norāda, ka piektdien būs pagājušas 240 dienas no iepriekšējās ārkārtējās situācijas pieteikšanas šā gada martā.

"Ja tiks pieņemts lēmums par ārkārtējo situāciju un stingriem ierobežojumiem, valdība nedrīkst pieļaut kļūdas, kas tika redzētas pavasarī,"

uzsver politiķi, akcentējot, ka paralēli ir jāpieņem "drosmīgāki", iedzīvotāju labklājību spēcinoši atbalsta pasākumi. Izsludinot atkārtotu ārkārtējo situāciju, nedrīkst tikt ignorēta iedzīvotāju ekonomiskā realitāte, pauž partijā, uzsverot Saeimas atbildību šajā jautājumā.

"Progresīvie" norāda, ka iestājas par iedzīvotāju atbalstīšanu, īstenojot dīkstāves atbalstu visās jomās, nodrošinot garantētu sociālā atbalsta minimumu un sniedzot sociālo atbalstu arī pašnodarbinātām personām ar samazinātiem ienākumiem.

Partija arī aicina atlikt pašnodarbināto nodokļu nomaksu un atcelt šīs nodarbinātības formas avansa maksājumus.

"Īpaši ņemot vērā pavasara pieredzi valsts lielajos uzņēmumos, jānosaka, ka krīzes risinājumu lēmumos uzņēmumiem ir jāiesaista arodbiedrības," uzsver ārpus parlamenta politiķi.

"Progresīvie" aicina veikt ieguldījumus veselības nozarē papildus budžetā paredzamajam 25% algu palielinājumam,

izceļot preventīvo medicīnu un aprūpi, kas novērstu cilvēku hospitalizāciju. 

Jāatbalsta medicīnas māsas un medicīniskais palīgpersonāls, tāpat palielinot atbalstu arī mentālās veselības profesionāļiem, lai mazinātu ārkārtas situācijas izraisītās sekas, akcentē politiķi. "Jāpaplašina iespējas iedzīvotājiem saņemt psihologu konsultācijas un kvalitatīvus psihoterapeitu pakalpojumus - ar nelieliem ieguldījumiem ir iespējams gan mazināt mentālās veselības sarežģījumus, gan šo pakalpojumu piekļuvi paplašināt cilvēkiem, kas nevar atļauties maksāt desmitiem eiro stundā par terapeita apmeklējumu," teikts "Progresīvo" paziņojumā.

Partijā akcentē, ka valdība nedrīkst pieļaut banku un ātro kredītiestāžu iedzīvošanos uz cilvēku izmisuma rēķina. Tāpēc iedzīvotājiem ir jādod iespēja atlikt ne tikai kredītmaksājumu pamatsummas, bet arī procentu maksājumi, novēršot dziļākas nevienlīdzības riskus, mudina "Progresīvie".

Lai palīdzētu Latvijas vismazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem,

valdībai jālemj par palielinātām pensijām un garantēto minimālo ienākumu līmeni, iespējamu komunālo maksājumu iesaldēšanu valsts un pašvaldības uzņēmumiem, īres parādu iesaldēšanu un aizliegumu izlikt no dzīvesvietas parādu dēļ,

 rosina partijā.

"Progresīvie" arī brīdina, ka valdības atsevišķas līdzšinējās darbības rada riskus un priekšnoteikumus galēji populistiskas politikas atdzimšanai.

Kā ziņots, valstī nosakot jaunus ierobežojumus, darba ņēmējiem atkal sāks izmaksāt dīkstāves pabalstus, bet šoreiz šis pabalsts tiks izmaksāts minimālā apjomā neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām, paudis finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Reirs arī norādījis, ka valsts varētu apmaksāt darbinieku slimības lapas pirmo dienu. Iepriekš veselības ministre Ilze Viņķele (AP) intervijā Latvijas Televīzijai pauda, ka varbūt ir vērts vismaz Covid-19 pandēmijas laikā kompensēt uzņēmējiem darbinieku darba nespēju jau no pirmās dienas.

Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valdība varētu lemt piektdien.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu