Zēniem nav vairs vīrišķības parauga mūsdienu sabiedrībā (14)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Temata hipotēze, ka Latvijā, arī Rietumu sabiedrībā šobrīd ir izteikts vīrišķības piemēru deficīts. Zēniem un jauniešiem pietrūkst labu paraugu vīriešu tuvākajā apkārtnē. Vai tu tam piekrīti? 

"Jā, es tam piekrītu un uzskatu, ka tas ir visas pasaules mērogā - mēs piedzīvojam vīrišķības krīzi," uzskata izaugsmes treneris Egīls Purviņš. "Mums pietrūkst varoņu, ideālu, kuriem līdzināties un kuriem sekot."

No kurienes tas radies? "Pirmkārt, mēs to varam novērot ģimenē. Mums pietrūkst tēva piemēra, jo jebkura vīrišķība nāk no ģimenes. Vīrišķā ideja un tēls tiek ieaudzināts ģimenē. Tas ir jautājums par vīrišķo identitāti un jautājums par tēva lomu jaunā zēna audzināšanā," runā iekšējās izaugsmes treneris Egīls Purviņš 

Tad ģimenē ir neaizstājama mātes un tēva loma, ja? "Tas ir tradicionālais skatījums, kurš varbūt kļūst nepopulārs, mūsu sašķeltajā sabiedrībā, kur valda genderisma ideoloģijas. Bet es eju tradicionālo un konservatīvo, ortodoksālo ceļu. Pēc pieredzes uzskatu, ka vīrietis un sieviete kopā rada vienu veselu. Bet ko mēs redzam sabiedrībā? Ka sieviete un vīrietis tomēr karo..."

Vairāk sarunu skaties raidījumā "Saknes debesīs" jau svētdien LTV1 13:00.

Klīniskā psiholoģe Kristīne Balode

Pēc visiem priekšstatiem, ko mums ir nozīmējusi jebkad vēsturē un arī šobrīd nozīmē mūsu dzimuma piederība, - ieejiet bērnu rotaļlietu veikalā: tur gandrīz nekas nav mainījies - joprojām ir rozā plauktiņi ar mazajiem dzīvnieciņiem un lellītēm un visu, kas piederas mājsaimniecībai un tipiski sievišķīgajai videi, un citā veikala stūrī būs t.s. maskulīnā vide, kur vairāk ir nedzīvas lietas un priekšmeti. Ko tas stāsta par mūsu pārliecību un par mums? Es teiktu, neko vairāk kā vienu vienīgu diskrimināciju un stereotipus, kas sākas jau ļoti agrīnā vecumā."

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu