Nākamnedēļ turpināsies pēcbrexit sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) un Lielbritānija sestdien paziņojušas, ka pēcbrexit sarunās starp abām pusēm saglabājas lielas domstarpības, taču sarunas nākamnedēļ tikšot turpinātas, lai paspētu vēl īsajā laikā, kas atlicis, noslēgt jaunu tirdzniecības līgumu.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena pēc telefonsarunas ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu tviterī atzinusi, ka domstarpības ir "lielas", kamēr Džonsons tās nosaucis par "ievērojamām".

Neskatoties uz vairākām sarunu kārtām, tostarp uz divas nedēļas ilgajām "intensīvajām" sarunām, kas noslēdzās trešdien, tādos svarīgākajos jautājumos kā zvejas tiesības un līdztiesīgas konkurences garantijas starp abām pusēm saglabājas nopietnas domstarpības.

"Zināms progress ir panākts, taču lielas domstarpības saglabājas, īpaši par līdzeno spēles laukumu un par nozvejas vietām. Mūsu delegācijas turpinās smagi strādāt nākamnedēļ," tviterī izteikusies Leiena.

"Premjerministrs norādīja, ka, neskatoties uz zināmo progresu, kas panākts nesenajās diskusijās, ievērojamas domstarpības saglabājas vairākās jomās, tostarp jautājumā par tā dēvēto līdzeno spēles laukumu un zvejniecību," savukārt norādījis Džonsona kancelejas pārstāvis. "Premjerministrs un [EK] prezidente vienojās, ka viņu sarunu delegācijas sarunas nākamnedēļ, sākot no pirmdienas, turpinās Londonā, lai dubultotu pūliņus panākt vienošanos."

Abas amatpersonas vienojušās uzturēt arī personīgus kontaktus, kas liecina par pieaugošiem centieniem politiskā līmenī panākt vienošanos līdz pēcbreksita pārejas perioda beigām.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un laika, lai panāktu vienošanos par abu pušu turpmākajām attiecībām, palicis ļoti maz, jo to abām pusēm vēl nepieciešams ratificēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu