Finanšu tirgos brīdina par diviem ļoti neprognozējamiem mēnešiem (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Finanšu tirgi visā pasaulē pirmdien atsāka darbu pēc aizvadītajām brīvdienām. Tieši pagājušās nedēļas nogalē tika sagaidīta atbilde uz galveno politisko jautājumu pasaules politikā – kurš ir kļuvis par ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētāju.

Džo Baidena uzvara prezidenta vēlēšanās ir atstājusi ļoti pozitīvu iespaidu uz finanšu tirgiem. Investori uz Baidena uzvaru reaģējuši ar prieku, un tas ir redzams arī finanšu un citos rādītājos, vēsta CNN.

Tiek vēstīts, ka “Dow” nākotnes līgumu indekss ieguvis vairāk nekā 350 punktus, kas ir kāpums par 1,2%, salīdzinot ar tirdzniecības sesijas beigām pagājušajā piektdienā. Savukārt S&P 500 indeksa nākotnes līgumu vērtības ieguvušas kāpumu par 1,4%, bet “Nasdaq” – pat par 2,2%.

Piemēram, piektdienas tirdzniecības sesijā, kad vēl bija neskaidrība par prezidenta vēlēšanu rezultātiem, lielākajos indeksos bija vērojamas drīzāk negatīvas iezīmes, jo nebija  pozitīvas dinamikas, savukārt “Dow” nākotnes līgumu vērtība pat nedaudz kritās.

Tas, ka Volstrīta gaidīja Baidena uzvaru, nav noslēpums. Pagājušajā nedēļā, kad turpinājās balsu skaitīšana un Baidens izvirzījās vadībā, biržās bija vērojams piesardzīgs optimisms. Tomēr pēc tam, kad sestdien tika paziņots, ka Baidens ir ieguvis pietiekami daudz elektoru balsu, lai kļūtu par prezidentu, analītiķi gaidīja pirmdienas rītu, lai redzētu, kā biržas reaģēs uz šīm ziņām.

Paralēli prezidenta vēlēšanām ASV notika arī Senāta vēlēšanas, bet tur situācija demokrātiem nav tik labvēlīga kā ar prezidenta vēlēšanām. Ļoti ticams, un to gaida arī investori, ka vairākumu Senātā saglabās Republikāņu partijas pārstāvji.

Republikāņu partijas vairākums ASV ekonomikai nozīmēs to, ka arī turpmāk notiks nodokļu politikas un regulējumu “maigais periods”. Visticamāk, Republikāņi nepieļaus nodokļu celšanu.

“Tas, kas notiek attiecībā uz Senātu, var noteikt to, vai finanšu tirgiem būs jādomā par augšupeju vai lejupslīdi. Iespējams, ka janvārī varētu būt vērojams zināms vājums finanšu tirgos, ņemot vērā, ka amatā stāsies jaunais prezidents, un arī ar Senātu viss vēl nav skaidrs,” sacīja “CMC Markets” analītiķis Maikls Hjūsons.

Globālā līmenī redzams, ka pasaule cer uz daudz diplomātiskāku un draudzīgāku ASV pieeju ārpolitikai. To var redzēt arī lielākajos pasaules biržu indeksos. Tā, piemēram, Londonas FTSE 100 indekss pirmdien kāpa par 1,6%. Līdzīgs rādītājs arī Francijas biržas indeksam CAC40, savukārt Vācijas DAX indekss kāpa par 1,9%.

Uz Baidena ievēlēšanu ar indeksu vērtības kāpumu reaģējuši finanšu tirgi Āzijā. Dienvidkorejas KOSPI indekss pirmdienas tirdzniecības sesijā kāpa par 1,3%, bet Honkongas “Hang Seng” indekss – par 1,2%. Ķīnas Šanhajas jauktais indekss kāpa par 1,9%, savukārt Japānas NIKKEI indekss kāpis par 2,1% un sasniedzis trīsdesmit gadu laikā augstāko rādītāju.

“Baidena ievēlēšana nozīmē jaunu nodaļu ASV ārpolitikā. Tas ir ļoti svarīgs jautājums visai pasaulei, it īpaši uz eksportu orientētām ekonomikām, kā Ķīna, Meksika, Eiropas Savienība un Japāna,” rakstīja “DailyFX” stratēģe Mārgareta Janga.

Tagad investori raudzīsies uz jaunievēlētā ASV prezidenta nākamajiem soļiem. Jau sestdien, kad Baidens pats pirmo reizi atzina sevi par vēlēšanu uzvarētāju, viņš paziņoja, ka viens no pirmajiem uzdevumiem būs nokomplektēt darba grupu cīņai pret koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, kas ļoti nopietni ir ietekmējusi ASV ekonomiku.

Covid-19 gadījumu skaits visā pasaulē nu pārsniedzis vairāk nekā 50 miljonus. Ar divciparu skaitli rakstāma recesija ir gaidāma Eiropas Savienības valstīs, savukārt ASV pēc ļoti laba trešā ceturkšņa draud tas, ka vīrusa izplatības un ierobežojumu dēļ ceturtais ceturksnis arī būs negatīvs.

Lai arī Baidena ievēlēšana investoru vidū ir uztverta ar optimismu un pozitīvu skatījumu uz nākotni, pastāv zināmas bažas par to, kā Donalds Tramps reaģēs uz zaudējumu vēlēšanās. Jāņem vērā, ka Trampa prezidenta pilnvaras beigsies pēc vairāk nekā diviem mēnešiem – 2021. gada 20. janvārī.

“Tramps jau pašlaik neatzīst sevi par zaudētāju. Diez vai tas mainīsies, līdz ar to pastāv zināmi riski, ka

nākamajos divos mēnešos, izmantojot prezidenta pilnvaras, varētu pieļaut apzinātas kļūdas un destabilizēt situāciju tā, lai viņa pēctecim stāšanās amatā būtu ļoti sarežģīta.

Ir ļoti grūti prognozēt, ko darīs Tramps un kā uz viņa rīcību reaģēs finanšu tirgi. Tas mums atgādina – nākamās desmit nedēļas pavadīsim ļoti saspringtā gaisotnē,” norāda “Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LPP” valdes priekšsēdētājs Breds Karps.

Iepriekš vēstīts, ka pašreizējais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps atteicās atzīt savu sakāvi ASV prezidenta vēlēšanās, lai gan visi vadošie Savienoto Valstu televīzijas kanāli par vēlēšanu uzvarētāju sestdien atzinuši demokrātu kandidātu Džo Baidenu.

Tramps arī norādījis, ka štati vēl nav apstiprinājuši vēlēšanu rezultātus un ka viņa kampaņas štābs jau iesniedzis daudzas prasības tiesās.

Tomēr publiskotie štatu balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka svarīgākajos svārstīgajos štatos Baidens sev nodrošinājis jau nepārvaramu pārsvaru, kas ļāvis televīzijas kanāliem atzīt viņu par uzvarētāju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu