Jaunās Covid-19 vakcīnas "smadzenes" (12)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās Covid-19 vakcīnas, kuras efektivitāte ir vismaz 90%, "smadzenes" ir Vācijā dzīvojošu turku zinātnieku pāris. Iespējams, viņi būs radījuši revolūciju medicīnas jomā, ziņo raidorganizācija CNN.

55 gadus vecais Ugurs Sahins un 53 gadus vecā Ezlema Tiredži 2008.gadā Vācijas pilsētā Maincā nodibināja uzņēmumu "BioNTech". Tobrīd viņi vēl nevarēja iedomāties, ka pēc 12 gadiem kopā ar ASV farmācijas milzi "Pfizer" radīs, kā tiek uzskatīts, pirmo efektīvo vakcīnu pret jauno koronavīrusu. Klīniskajos izmēģinājumos ar brīvprātīgajiem tā uzrādījusi vairāk nekā 90% efektivitāti aizsardzībā pret inficēšanos ar vīrusu.

Abi uzņēmumi jau pieteikušies vakcīnas ārkārtas apstiprināšanai un cer, ka šis apstiprinājums varētu tikt saņemts jau līdz šā mēneša beigām. 

Tā ir uz RNS signālmolekulu (mRNA) balstīta vakcīna - ja tā gūs galīgo apstiprinājumu, tad tā būs pirmā šādas klases vakcīna tirgū.

Otrdienas rītā Sahins paziņojumā žurnālistiem raksturoja tās kā "labas ziņas cilvēcei" un skaidroja, ka tagad esot zināms, ka inficēšanos ar jauno koronavīrusu patiešām iespējams novērst ar vakcīnas palīdzību.

Taču Sahinam un Tiredži celmlaužu statuss medicīnas jomā nav nekas jauns. Savu pirmo uzņēmumu "Ganymed Pharmaceuticals", kas nodarbojās ar antivielu izstrādāšanu pret vēzi, viņi nodibināja 2001.gadā.

Pēc 15 gadiem viņi kompāniju pārdeva par 1,4 miljardiem ASV dolāru.

Foto: Reuters/ScanPix

Sahina un Tiredži vārdi ir atrodami 100 Vācijas bagātāko cilvēku sarakstā.

Pēc paziņojuma par vakcīnas augsto efektivitāti "BioNTech" tirgus vērtība piedzīvoja strauju lēcienu līdz 25,72 miljardiem ASV dolāru. Pagājušogad uzņēmuma vērtība bija nebūt ne pieticīgi 4,6 miljardi dolāru.

Covid-19 vakcīnas izgudrotāji - kas viņi ir?

Sahins dzimis Iskenderunā, Turcijas pilsētā pie Vidusjūras krastiem. Vācijā viņš dzīvo no četru gadu vecuma. Viņa ģimene pārcēlās uz Ķelni, kad viņa tēvam radās iespēja strādāt tur esošajā "Ford" autobūves rūpnīcā, vēsta aģentūra "Reuters".

Ar turku ārsta meitu Tiredži viņš iepazinās laikā, kad abi sāka savas akadēmiskās karjeras. Viņiem bija kopīga interese par vēža pētniecību. Kā ziņo "Reuters", pat viņu kāzu dienas pirmais cēliens aizritēja pētnieciskajā laboratorijā.

Šā gada janvārī, izlasot zinātnisko rakstu par koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnas pilsētā Uhaņā, Sahinam radās doma, ka no pretvēža mRNA medikamentiem līdz mRNA pretvīrusu vakcīnām ir jāsper tikai "mazs solis".

"BioNTech" darbam pie šā projekta norīkoja 500 darbiniekus. Martā uzņēmums noslēdza līgumu ar farmācijas milzi "Pfizer", lai nodrošinātu iespēju sākt vairumražošanu, ja vakcīna izrādīsies veiksmīga.

"BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas efektivitāte

Saskaņā ar sākotnējiem rādītājiem pacientiem aizsardzība pret inficēšanos parādījusies septiņas dienas pēc otrās no divām devām un 28 dienas pēc pirmās devas. 

Pagaidām nav skaidrs, cik ilgi šī imunitāte darbojas. 

"Mūsu Covid-19 vakcīnas trešās fāzes izmēģinājumu pirmie rezultāti sniedz sākotnējās liecības par mūsu vakcīnas spēju novērst Covid-19," paziņoja "Pfizer" priekšsēdētājs un izpilddirektors Alberts Burla. "Mēs esam ievērojami tuvāk tam, lai sniegtu cilvēkiem visā pasaulē nepieciešamo izrāvienu un palīdzētu izbeigt šo veselības krīzi." 

Labos rezultātus vakcīna uzrādījusi trešajā izmēģinājumu fāzē, tomēr abi uzņēmumi uzsver, ka publiskotie rezultāti nav galīgie. 

Līdzšinējie rezultāti balstīti uz rezultātiem, kas iegūti no 94 Covid-19 slimniekiem. Izmēģinājumi tiks turpināti līdz brīdim, kad būs iegūti dati par 164 slimniekiem. 

Ilggadējie kolēģi, tai skaitā Maincas Universitātes onkoloģijas profesors Matiass Teobalds, Sahinu raksturo kā "vienkāršu un pieticīgu" cilvēku.

"Par spīti visiem sasniegumiem, viņš vienmēr bijis ļoti pieticīgs un patīkams," sacīja investoru firmas "MIG AG" valdes loceklis Matiass Kromajers.

Foto: Reuters/ScanPix

Sahins un Tiredži savu dzīvi veltījuši onkoloģisko un infekcijas slimību pētniecībai un personalizētu imūnterapijas ārstniecības metožu izstrādei vēža slimniekiem.

Maijā pāris raidorganizācijai CNN norādīja, ka izjūt pienākumu "kaut ko dot sabiedrībai", ņemot vērā darbu, ko pēdējo divu gadu desmitu laikā ieguldījuši savā medicīnas jomā.

Sahins otrdien norādīja, ka "BioNTech" un "Pfizer" vakcīna "nebūs vienīgā", jo trešajā klīnisko izmēģinājumu fāzē atrodas vēl vairākas kandidātvakcīnas. "BioNTech" sadarbībā ar "Pfizer" plāno līdz 2021.gadam saražot 1,3 miljardus vakcīnas devu, ja tai tiks dota zaļā gaisma.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu