Atrasta kārtējā zelta krūka – šoreiz Jeruzalemē (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pagājušajā mēnesī Izraēlas galvaspilsētas ebreju kvartālā atrastajā nelielajā zelta krūkā atradušās četras zelta monētas – summa, kas ir līdzvērtīga vienkārša strādnieka četru mēnešu algai pirms 1000 gadiem.

Izraēlas Senlietu pārvaldes inspektore Jevgeņija Kapila kafijas tasītes izmēra māla krūku atrada, kad pirms būvniecības sākšanas pētīja Jeruzalemes vecpilsētas vēsturisko laukumu. Vairākas nedēļas vēlāk izrakumu direktors Deivids Gelmans apgrieza krūku rokās otrādi un pārsteigumā noelsās, kad viņa saujā līdz ar netīrumiem iekrita vairākas monētas.

“Šī ir pirmā reize manā arheologa karjerā, kad man ir izdevies atklāt zeltu. Tas ir ārkārtīgi aizraujoši,” paziņojumā teica Gelmans.

FOTO: JERUZALEMĒ ATRASTĀ KRŪKA UN MONĒTAS

Tas ir aizraujošs atklājums ne tikai tāpēc, ka tās bija zelta monētas, bet arī tāpēc, ka tās palīdzēja viegli noteikt laiku, kad krūka ir lietota. Visas monētas bija kaltas no 940. līdz 970. gadam mūsu ērā. Tajā laikā norisinājās plašas politiskas pārmaiņas, kad šiīti (Fatimīdu dinastija) iekaroja Ēģipti, Sīriju un Izraēlu, vēstīts izdevumā "Live Science".

Monētas ir ideāli saglabājušās; tās pat nav vajadzības īpaši tīrīt, lai varētu identificēt. Šī ir pirmā reize 50 gados, kad Jeruzalemes vecpilsētā ir atrasts zelts no Fatimīdu dinastijas laika. Šī nauda varbūt bija kāda mūža ietaupījumi vai arī tikai neliela daļa no kādas ģimenes bagātības.

Pagājušajā vasarā Izraēlā tika atrasts 1100 gadu sens zelta krājums, savukārt janvārī kādā Izraēlas pilsētā tika atrasts 1200 gadu sens zelta pods.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu